Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

25 черв. 2024 14:23

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Культура
0

512

0

У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ

У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ

Там 10 років не лунала літургійна молитва.


Фото - Києво-Печерської Лаври

Вперше Православна церква України завершила Літургію у Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври. Востаннє богослужіння у храмі відбулося майже 10 років тому.

Про це повідомив національний заповідник «Києво-Печерська лавра» та монастир.

Літургію звершили 24 червня, адже у цей день православна церква святкувала понеділок Святого Духа та день Різдва Предтечі та Хрестителя Іоана. Богослужіння очолив єпископ Бориспільський і намісник Києво-Печерської Лаври владика Авраамій, а йому співслужила братія монастиря.

У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ

У заповіднику кажуть, що публічно провести богослужіння неможливо, оскільки храм закритий на реставрацію. Водночас у монастирі побачили схожість із подіями, що описані у новозавітній книзі Діянь апостолів: за біблійною історією, учні Ісуса Христа зібрались у Сіонській Горниці на молитву і на них зійшов Святий Дух. Богослужіння звершили саме в день, коли вшановується ця подія.

У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ - фото 2

Владика Авраамій зазначив, що останню службу у храмі провели представники Української православної церкви московського патріархату майже 10 років тому, і відтоді церква була закрита на реставрацію. Літургію 24 червня він вважає «символом відродження обителі після багатьох років її причетності до церкви-окупанта».

У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ - фото 3

Гендиректор НП «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко розповів, що вже третій рік реставрація пам’ятки призупинена через відсутність цільового фінансування.

«Зараз одна з наших головних місій – відновити реставрацію цієї пам’ятки, тому що це, власне, одна з найбільших перлин як Києво-Печерської лаври, так і всієї сакральної архітектури України», – наголосив Остапенко.

Відомо, що до повномасштабного вторгнення встигли виконати лише 75% реставраційних робіт. Водночас незавершений цикл реставрації фактично може звести нанівець усі попередні зусилля, наголосили в заповіднику.

У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ - фото 4У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ - фото 5У Троїцькій надбрамній церкві Лаври вперше служили монахи ПЦУ - фото 6

Нагадаємо, на території Козацької церкви Пресвятої Покрови, що у Кам’янському на Дніпропетровщині, розпочалося будівництво храму Православної церкви України, який буде збудовано з урахуванням української архітектури та козацьких традицій.

Більше фото