Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+20
$   41.44
  46.24

11 черв. 2024 16:01

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

772

0

Перші ознаки вагітності: що варто знати кожній жінці

Перші ознаки вагітності: що варто знати кожній жінці

Вагітність – особливий період у житті жінки, який сповіщає, що скоро на планеті стане на одне нове життя більше.


Перші прояви вагітності унікальні для кожної жінки, тому сьогодні пропонуємо з’ясувати, які можуть бути найперші ознаки вагітності на ранніх термінах та що потрібно робити.

Ознаки вагітності в перші дні

Коли відбувається запліднення після статевого акту? Вікно для запліднення триває від 2 до 12 годин, що дає достатньо часу для потенційного об'єднання сперматозоїда та яйцеклітини.

  • Біль внизу живота при вагітності на перших тижнях може з’явитися за 3-4 день після статевого акту, тобто до затримки місячних. Цей процес викликаний імплементацією плідного яйця в порожнині матки.
  • Молочно-білі виділення також можуть бути симптоми вагітності на ранніх стадіях. Втім обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, адже це також може свідчити про бактеріальну інфекцію або молочницю.
  • Кров’янисті виділення в перші дні вагітності - відомі як імплантаційна кровотеча. Вони виникають, коли запліднена яйцеклітина прикріплюється до слизової оболонки матки, приблизно через 10-14 днів після зачаття.

Симптоми вагітності на першому тижні

Сонливість або безсоння, головні болі та болі в спині можуть бути першими ознаками вагітності та з’являтися в перші дні після зачаття.

  • До симптомів вагітності у 1 тиждень можуть відноситись короткострокові висипання на шкірі до менструації, що викликані гормональними змінами в організмі. Такі ознаки вагітності до затримки зустрічаються не у всіх, але якщо ви помітили в себе вугровий висип та ведете регулярне статеве життя, є сенс звернути увагу на таке висипання.
  • Найперші симптоми вагітності у всіх жінок різні та більшість зазначають, що на 1 тижні вагітності відчували набряк та важкість у грудях. Лікарі підтверджують цей факт. Дійсно, болісні відчуття у грудях часто бувають першими симптоми вагітності, адже на початковому етапі вагітності груди можуть набрякати через зміну гормонального фону.
  • Ранніми ознаками вагітності часто називають нудоту, дратівливість та плаксивість у жінки. Втім акушер-гінекологи зазначають, що деякі жінки взагалі не відчувають жодних ознак вагітності протягом перших двох тижнів. До того ж, перші ознаки вагітності до затримки можуть відрізнятися навіть у однієї жінки, яка вагітніла раніше.
  • Біль в спині при вагітності на ранніх термінах також є досить розповсюдженою ознакою.

Перші ознаки вагітності: що варто знати кожній жінці

Коли проявляється вагітність?

Щоб отримати достовірний результат про наявність вагітності на 7-10 день після зачаття слід перевірити рівень ХГЛ. Цей гормон підвищується після закріплення заплідненої яйцеклітини в порожнині матки.

Також до ранніх симптомів вагітності відносять:

  • підвищена чутливість до запахів;
  • ранній токсикоз;
  • важкість внизу живота;
  • зміна смакових уподобань;
  • часте сечовипускання;
  • зростання базальної температури;
  • біль у попереку.

Гінекологи запевняють, що симптоми вагітності до затримки в кожному випадку індивідуальні, тому спиратися виключно на відчуття та біль в різних частинах тіла – не є доказовим методом.

Перші ознаки вагітності: що варто знати кожній жінці - фото 2

Як визначити вагітність в домашніх умовах

Надійним методом для визначення вагітності на ранніх термінах - є аналіз крові на ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини). Він допоможе не тільки визначити вагітність, а й виявити деякі патології розвитку вагітності.

Найчастіше для перевірки в домашніх умовах використовують тест-смужки, які можна купити в аптеках. Зазвичай їх застосовують для виявлення вагітності на 7-10 день після зачаття або з першого дня затримки вранці. Для підтвердження результату бажано робити два різних тести.

Цікаво, що сьогодні деякі жінки користуються й давніми методами, як дізнатися про вагітність без тесту, якими користувалися ще наші прабабусі. Один з таких «тестів», як перевірити вагітність в домашніх умовах – є визначення вагітності за допомогою йоду. На змочений у ранковій сечі жінки папір, потрібно капнути краплю йоду. Якщо крапля стане фіолетовою – то жінка вагітна, якщо крапля йоду стане синьою – вагітності немає.

Ще один спосіб, як дізнатися чи ти вагітна в домашніх умовах: ранкову сечу жінки слід помістити в скляну прозору ємність та додати кілька крапель йоду. Про вагітність свідчитимуть краплі йоду, що залишилися на поверхні сечі.

Насправді методів, як дізнатися чи ти вагітна в перші дні без тесту в народі існує чимало, втім лікарі закликають залишити домашнє «чаклунство» в минулому та використовувати тільки перевірені, підтверджені доказовою медициною способи, в тому числі УЗД. Ультразвукову діагностику проводять на 2-5 тижні, щоб визначити вагітність на ранніх термінах. Тож вдома краще не експериментувати.