Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

27 берез. 2024 12:44

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

236

0

Суд зобов'язав УПЦ МП повернути у держвласність Успенський собор у Каневі

Суд зобов'язав УПЦ МП повернути у держвласність Успенський собор у Каневі

У цьому соборі відспівували Тараса Шевченка.


Суд зобов'язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття у Каневі Черкаської області.Цей собор є об'єктом культурної спадщини національного значення, у ньому колись відспівували Тараса Шевченка.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Встановлено, що виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав дозвіл УПЦ (МП) оформити право власності на пам’ятку. Це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ (МП), а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Орієнтовна вартість будівлі Успенського собору становить понад 8,5 млн гривень.

Що відомо про Успенський (Георгіївський) собор?

Це стародавній храм часів Київської Русі. Він побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем. У 1185 році біля стін цього храму готувалася оборона від половців після невдалого походу новгород-сіверського князя Ігоря Святославича. У 1587 році там був похований страчений у Львові козацький лідер Іван Підкова.

Окрім того, саме у цьому соборі служили панахиду по Тарасу Шевченку після привезення труни з його тілом пароплавом з Києва до Канева. 

Протягом 1972–1990 років у приміщенні собору функціонував Канівський музей народного декоративного мистецтва. Після остаточної реставрації 1993 року собор передали релігійній громаді УПЦ (МП).