Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

26 черв. 2024 18:19

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

361

0

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному

Книги українських авторів сьогодні відомі не тільки в Україні, а й користуються великим попитом за кордоном. Україна.info підібрала для вас книги сучасних українських авторів, на які точно варто звернути увагу.


Популярних українських книг, які потрібно мати в своїй бібліотеці – сотні, якщо не тисячі, тож як мінімум ці десять у вашій книжковій шафі, повинні зайняти свою окрему поличку. 

Найпопулярніші книги українських письменників та поетів

  1. «Пікнік на льоду», Андрій Курков;
  2. «Записки українського самашедшего», Ліна Костенко;
  3. «Герой нашого часу», Лесь Подерв’янський;
  4. «Коханці Юстиції», Юрій Андрухович;
  5. «Музей покинутих секретів», Оксана Забужко;
  6. «Ворошиловград», Сергій Жадан;
  7. «Червоний», Андрій Кокотюха;
  8. «Де немає Бога», Макс Кідрук;
  9. «РАЙОН «Д», Артем Чех;
  10. «Орден мовчальниць», Катерина Калитко.

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному

Книги сучасних українських письменників

В ТОПі сучасних українських книг особливу позицію сьогодні, займають українські книжки, що були написані відомими журналістами. Одна з них - «Світлий Шлях»: історія одного концтабору», журналіста та блогера, колишнього полоненого Станіслава Асєєва. Автор писав цю книгу, перебуваючи у катівні терористів ДНР «Ізоляція». Ця книга допоможе читачам більше дізнатися про справжнє «обличчя» окупантів, тортури і те, як залишитися людиною, після пережитого.  До речі, до нових книг українських авторів, можна додати й книгу «Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала». Ця книга Станіслава Асєєва вийшла у 2024 році. В ній автор розповідає про своє життя, показує довоєнні Макіївку та Донецьк та щиро ділиться болісними періодами своєї долі. 

Справжнім мастхевом серед сучасних українських книг, які варто прочитати, залишається й книга українських журналістів Дениса Казанського та Марини Воротинцевої – «Як Україна втрачала Донбас». У цій роботі зібрана детальна хронологія подій становлення потужних фінансово-політичних кланів у Донецькій та Луганській областях за участі відомих і маловідомих персон.

В добірці цікавих українських книг варто згадати й видання журналіста, письменника, учасника російсько-української війни Ілларіона Павлюка – «Я бачу, вас цікавить пітьма». Цей психологічний детектив про кримінального психолога, який розслідує зникнення маленької дівчинки, точно не залишить нікого байдужим. Більш рання книга Ілларіона Павлюка – «Танець недоумка», сподобається любителям космічної фантастики. Ця робота – яскравий приклад сучасної української книги,  яку можна розцінювати як фантастичний роман з абсолютно кіношним сюжетом.

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному - фото 2

Топ українських книг, написаних військовими

Військові дії в Україні – чи не одна з провідних тем у книгах українських сучасних письменників. Багато військовослужбовців, які мають письменницький дар, змогли закарбувати важливі моменти військової служби та показати цивільним те, про що вони і не здогадувалися б, проживаючи в тилових містах.

«Точка нуль» Артема Чеха – щоденник мобілізованого громадянина, який занотовує все, що бачить  щодня.

«Congo-Донбас. Гвинтокрилі флешбеки» Василя Муліка – книга про професійних українських вертолітників.

«Юпак» Сергій Сергєєвича (Saigon) – колоритна історія про українське село в степах Донбасу.

«Життя після 16:30 Сім років потому» Олександра Терещенко – про реабілітацію та важке повернення до звичайного життя від героїчного «кіборга» з Донецького аеропорту.

«Мисливці за градами» Андрія Кириченко – емоційна та щира книга про війну без прикрас.

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному - фото 3

Сучасна українська література: книги

Період позбавлення від комуністичної та російської літератури в українських книгарнях, відкрив новий шлях для розвитку справи українських письменників. Адже тепер вони можуть писати для своїх, для українців, для тих, хто зрозуміє, без штучного намагання сподобатись північно-східним «сусідам». Саме ця свобода творчості, подарувала книги українських авторів, які варто прочитати кожному.

  • «Драбина» Євгенії Кузнєцової – книга про чоловіка та сім’ю, яка змушена була рятуватися від війни та переїхати до Іспанії. Тут історія про складні та іноді комічні взаємовідносини між людьми, та тінь війни, яка завжди тебе переслідує, куди б ти не поїхав.
  • «Там, де вітер» Любко Дереша – про письменницьку кризу, ґонзо-журналістику, пошук натхнення та складну зустріч із собою справжнім.
  • «Добрі новини з Аральського моря», Ірени Карпи – роман, яскравий представник сучасної української книги про кохання. Тут зібрані чотири історії українок, які переїхали до Франції та намагаються знайти себе та любов у цьому місті.
  • «(Не) історичні миті. Нариси про минулі сто років» Володимира Вятровича – у книзі читач знайде всі відповіді на питання, чому українці сьогодні борються за свою свободу.
  • «Мотанка»  – збірка оповідань 12 українських письменниць: Тамари Горіха Зерня, Ірини Грабовської, Наталіх Довгопол, Олени Захарченко, Дари Корній, Олени Кузьміної, Наталії Матолінець, Анастасії Нікуліної, Орести Осійчук, Дарії Піскозуб, Юліти Ран та Світлани Тараторіної. Ця книга про жінок та для жінок. В історіях міцно сплелися жіноча сила, магія, воля та зв'язок між поколіннями.

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному - фото 4

Поповнюючи свою  домашню бібліотеку не забувайте про дітей. Цікавими серед книг для підлітків точно стануть «Тореадори з Васюківки: трилогія про пригоди двох друзів» від Всеволода Нестайка. Нещодавно вийшло нове видання цього шедевру, яке доповнене новими епізодами та пристосоване до більш сучасних реалій.

Також цікавою для підлітків стане книга «Перші» Марії Олекси. В цьому романі юні читачі знайдуть перші поцілунки, прогулянки, відпочинок у таборі та звісно, складний і такий важливий період – дорослішання.

«Часодії» Наталії Щерби – це серія фантастичних книг для підлітків. Головна героїня проживає зі старенькою опікункою, але згодом в житті дівчинки з’являється батько, який забирає її до себе. Юнка почуває себе некомфортно в родині батька та раптом, стає свідком події, яка й відкриває для неї шлях в неймовірні подорожі.

До обов’язкового читання радимо додати й нешаблонні книжки для дітей, які сподобаються навіть дорослим.

Сучасні українські книги для дітей

Сучасні українські книги, які варто прочитати кожному - фото 5

  • «Хто зробить сніг» від Мар'яни та Тараса Прохаськів, точно знайде своє місце в добірці кращих українських книг для дітей. Подружжя створило теплу історію про родину кротів, яка дозволить зрозуміти важливість гарних взаємовідносин в родині.
  • «Таємниця козацького скарбу» Андрія Кокотюхи – книга про друзів, які знайшли скарб, під час прогулянки на канікулах. Тут зібрані пригоди, хуліганські вчинки та перше кохання героїв.
  • «Коли я була лисицею» Тані Поставної – захоплива історія про дівчинку, яку виховує дідусь та бабуся.
  • «Малим дітям про все на світі. Енциклопедія в казках» – збірка цікавих історій від відомого дитячого письменника Сашка Дерманського. Книга стане в нагоді для батьків дітей молодшого та шкільного віку, адже допомагає дізнатися більше про те, як влаштований навколишній світ.