Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 28 жовтня
+9
$   41.31
  44.71

Сьогодні росіяни вдарили по Києву ракетами 48Н6ДМ. Що про них відомо?

13 груд. 2023 10:30

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

190

0
Сьогодні росіяни вдарили по Києву ракетами 48Н6ДМ. Що про них відомо?

Пуски з С-400 ракетами 48Н6ДМ  становлять значну загрозу для цивільного населення.


Screenshot_5

У ніч на 13 грудня росіяни вдарили по Києву ракетами 48Н6ДМ. Запустили із зенітно-ракетного комплексу С-400. Таку інформацію оприлюднив голова Офісу президента Андрій Єрмак у своєму телеграмі.

Що це за ракети 48Н6ДМ?

Про те, що Росія обстрілює прикордонні території із ЗРУ С-300, С-400 відомо давно. Ці удари не такі точні, тому несуть більшу небезпеку. 48Н6ДМ потужніша, ніж 5В55, котру використовували раніше.

Військові оглядачі Defense Express розповідають, що ракета 48Н6ДМ, яка не знаходиться на озброєнні ЗСУ, має більшу бойову частину, а головне - дальність польоту. Для 5В55 дальність ураження повітряних цілей становить до 75 км, а вага бойової частини - 133 кг. У 48Н6ДМ - 250 км та 180 кг відповідно.

13 грудня Київська МВА повідомила, що ракети летіли із північно-східного напрямку, тобто, ймовірно, з території РФ, а не Білорусі. Хоча і цей варіант не виключається. Адже пусковим районом для пуску ракет 48Н6ДМ з С-400, раніше була саме територія білоруського аеродрому "Зябровка", який знаходиться під Гомелем, всього у 20 км від кордону з Україною.

Доведена дальність пуску 48Н6ДМ у ролі ракети "земля-земля" становить від 230 км і це показник можливо вважати "від". Ця зона ураження дозволяє тримати під прицілом чимало українських міст.

Використання зенітних ракет для ударів по землі передбачає їх пуск за балістичною траєкторією. Перехопити їх можуть такі комплекси як Patriot PAC3.

«Також треба зважити на величезну максимальну швидкість ракети 48Н6ДМ - 2,5 км/с. Таким чином політ на 230 км складає орієнтовно декілька хвилин. Все це потребує адекватної реакції на сигнал повітряної тривоги.

Враховуючи механізм наведення ракети 48Н6ДМ у режимі "земля-земля", який, як і у 5В55 - радіокомандний, тобто для точності удару необхідно мати пряму радіолокаційну видимість між РЛС та ракетою, при дальності пуску 230 км управління ракетою втрачається на висоті приблизно 3 км. Далі ракета просто падає приблизно у район цілі за інерціальною системою навігації. Зенітні ракети 48Н6ДМ оснащені "контактним підривачем", який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю. У випадку удару по наземній цілі він може спрацювати ще на незначній висоті або під час контакту з поверхнею», - пояснюють фахівці.

Яку територію може уразити ракета 48Н6ДМ?

Маса ракети 48Н6ДМ та її швидкість, разом із розміром бойової частини, дозволяє у випадку потрапляння у житловий будинок легко пробити стіни чи дах та завдати значних руйнувань. У випадку підриву на незначній висоті - уразити готовими уламками цивільне населення, тим більше, що саме з метою максимальної уламковості й сконструйовані бойові частини зенітних ракет.

Точність не дозволяє говорити про вибір для удару конкретного об'єкта і ціллю для атаки РФ може бути лише місто загалом. Про що чудово знають самі рашисти. Таким чином, пуски з С-400 ракетами 48Н6ДМ  становлять значну загрозу для цивільного населення.

Мер Києва Віталій Кличко показав наслідки російського обстрілу.

Сьогодні росіяни вдарили по Києву ракетами 48Н6ДМ. Що про них відомо?Сьогодні росіяни вдарили по Києву ракетами 48Н6ДМ. Що про них відомо? - фото 2Сьогодні росіяни вдарили по Києву ракетами 48Н6ДМ. Що про них відомо? - фото 3

13 груд. 2023 09:16

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

122

0
Обстріл Києва. Через падіння уламків ракет постраждали 53 людини, горіли автівки та будинки

Сили ППО збили 10 ракет, що летіли на столицю.


Screenshot_3

У ніч на 13 грудня росіяни атакували Київ балістичними ракетами. Пуски здійснили близько третьої години ночі із північно-східного напрямку. Сили ППО збили усі 10 ракет, однак їх уламки спричинили пошкодження будівель, є постраждалі.

За інформацією Київської МВА, відбулося падіння уламків в трьох лівобережних районах міста.

Станом на 9:00 внаслідок нічної ракетної атаки в столиці постраждало 53 особи (36 жінок та 17 чоловіків, з них шестеро дітей). З них 20 потерпілих госпіталізовано.

Переважна більшість – 34 людини – отримали різані рани тіла. Ще у 8-ох гостра реакція на стрес. У решти: закрита черепно-мозкова травма, садни, опіки та інші травми.

Інформації стосовно загиблих немає.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак написав у телеграмі, що Київ обстріляли ракетами 48Н6 з комплексу С400.

Обстріл Києва. Через падіння уламків ракет постраждали 53 людини, горіли автівки та будинки

Наслідки обстрілу Києва 13 грудня

У Дніпровському районі внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено фасад багатоповерхівки, сталося загоряння балкона на 6 поверсі. На момент прибуття пожежних підрозділів у дворі будинку палало 8 автівок.

Загалом було врятовано 17 осіб, з яких 5 людей, які не могли самостійно пересуватися, та 7 дітей. На безпечну відстань евакуйовано 25 осіб.

Також пошкоджень зазнала будівля садочку. Понівечено фасад будівлі, вибиті вікна. Всередині перебував охоронець. Наразі його життю нічого не загрожує.

Поліція взяла під охорону пошкоджену багатоповерхівку, зокрема для збереження майна евакуйованих громадян.

За іншою адресою у цьому ж районі виникла пожежа у приватному житловому будинку, на площі 2 кв. м.

У Дарницькому районі внаслідок ворожого обстрілу сталося загоряння житлового будинку на площі 400 кв. м. Пожежу ліквідовано.

Ще за двома адресами в Деснянському районі було виявлено падіння уламків на відкритій території.

Зафіксовано падіння уламків і в інших районах столиці. Підрозділи ДСНС не залучались, жертв та постраждалих немає.