Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

28 серп. 2024 18:00

Останнє оновлення  
29 серп. 2024 11:11
Lifestyle
0

385

0

Смертельний делікатес: все, що ви хотіли знати про рибу фугу

Смертельний делікатес: все, що ви хотіли знати про рибу фугу

«Смертельно смачна» - риба фугу.


Фугу — це традиційна страва японської кухні, що готується зазвичай з риби виду бурий скелезуб або, як її ще називають, риба-шар чи голкобрюх. Бурий скелезуб накопичує в своєму організмі тетродотоксин, який і робить цю рибу небезпечною для вживання. Одна помилка кухара може коштувати відвідувачу ресторану життя. Адже від отрути цієї риби не існує антидоту, він в тисячу разів токсичніший, ніж ціанід, та вражає нервову систему, паралізує м’язи та зупиняє дихання. Втім, не дивлячись на смертельно небезпеку, бажаючих полоскотати собі нерви та спробувати рибу фугу з року в рік не меншає.

Смертельний делікатес: все, що ви хотіли знати про рибу фугу

Отруйна риба

Яд фугу зосереджений у внутрішніх органах, тому печінку, яєчники, та шкіру риби фугу вживати не можна взагалі. М'ясо риби подають виключно після спеціальної обробки. Страву з риби фугу готують виключно сертифіковані кухарі, що отримали спеціальну ліцензію. Втім це не дає стовідсоткової гарантії, що з людиною, яка наважилася спробувати цей делікатес, все буде гаразд. Зі статистики відомо, щороку в Японії від отрути цієї риби гинуть 10-20 людей. Та кухарі зазначають, найчастіше ці смерті були пов’язані з домашнім приготування делікатесу.

Найгучніша смерть від вживання риби фугу сталася у 1975 році. Тоді від неї загинув відомий актор театру кабукі Міцугоро Бандо VIII. Легендарний актор, якого вважали національним скарбом, помер від вживання печінки риби. Це була його четверта спроба скуштувати фугу.

Зазначимо, що смертельна розвага – не з дешевих. Обід з такою рибою може коштувати 1000 і більше доларів. До речі, раніше, кухар який нагодував відвідувача ресторану отруйною рибою, повинен був доїсти залишки цієї риби або зробити собі сеппуку.

Цікаво, що не дивлячись на отруту фугу, людство вживає цю рибу дуже давно, і стародавні японці знали секрет її приготування.

Смертельний делікатес: все, що ви хотіли знати про рибу фугу - фото 2

Ця рибка є досить маленькою та зовні навіть кумедною, яка зрідка перевищує розмір людської долоні. Зазвичай водиться в Тихому океані, Червоному морі, прісноводних водоймах, зокрема в річці Амазонка. Поширена в акваторіях Японського, Східно-Китайського та Жовтого морів. Дорослі рибини зустрічаються на глибині не більше ста метрів.

Сама по собі риба на початку життя не токсична, але завдяки тому, що вона харчується різноманітними підводними організмами та бактеріями, які містять тетродотоксин, отрута накопичується і фугу стає небезпечною.

Цікаві факти про рибу фугу

  • Риба фугу може плавати хвостом вперед.
  • Замість луски в неї тонка та еластична шкіра.
  • Якщо фугу налякати, вона приймає форму кулі з голками.
  • Акули не їдять цю рибу і не через отруту, а через те, що в горлі хижака голкобрюх надувається в тричі більше від своїх звичайних об’ємів, через це акула помирає.
  • Фугу надувається за рахунок води, яку різко втягує в себе.
  • Після потрапляння отрути риби фугу в людський організм вона розпочинає діяти приблизно через 10 хвилин. Вижити можна лише за штучної підтримки органів дихання та кровоносної системи доки не пройде активна дія отрути. До речі, в мікродозах цей неройтоксин використовують від старечих хвороб та хвороб статевої системи у чоловіків.
  • Отрути однієї рибинки вистачить, щоб вбити 40 людей.
  • Японці з’їдають 10 тисяч тон цієї риби на рік.
  • Фугу це зимовий делікатес, сезон припадає на грудень та січень.

Смертельний делікатес: все, що ви хотіли знати про рибу фугу - фото 3

Чи можна чіпати фугу?

Якщо під час відпочинку вам вдалося побачити цю симпатичну та отруйну рибку, краще не чіпати її. По-перше, вона може вкусити, по-друге, вона злякається та збільшиться, а це негативно впливає на її внутрішні органи, адже відбувається сильний тиск на них, і через деякий час рибка може загинути.