Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 20 вересня
+11
$   41.44
  46.24

23 лип. 2024 11:22

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:02
Події
0

123

0

Скандал навколо садиби Зеленських у Києві: власнику повідомили про підозру

Скандал навколо садиби Зеленських у Києві: власнику повідомили про підозру

Попри заборону на здійснення будь-яких дій з будівлею, власник вирішив її знищити.


Правоохоронці повідомили про підозру власникові будівлі, за вказівкою якого у столиці знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття – садибу Зеленських.

Про це повідомила столична поліція.

Раніше садиба неодноразово була під погрозою знищення, через що слідчі спільно з прокуратурою тричі звертались до суду з клопотаннями про накладення арешту на будинок та земельну ділянку, який надалі скасовували за позовом адвокатів відповідача. Востаннє за ініціативи правоохоронців 18 січня та 19 лютого на ділянку та будинок наклали новий арешт, який не скасували в судовому порядку.

Попри це, 19 липня 32-річний власник будівлі, який знав про чинні обмеження на заборону здійснення будь-яких дій з обʼєктом нерухомості, вирішив його знищити. Для цього він залучив будівельну фірму, співробітникам якої надав вказівку на демонтаж садиби, кажуть у поліції.

Скандал навколо садиби Зеленських у Києві: власнику повідомили про підозру

Наразі слідчі оголосили власникові будинку про підозру за ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України – умисне пошкодження та знищення майна, на яке судом накладено арешт.

Досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні триває. Встановлюється ступінь участі інших учасників, причетних до знищення історичної будівлі.

За фактом знесення будинку розпочаті кримінальні провадження за фактом умисного незаконного знищення об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 ККУ); самовільного будівництва (ч. 3 ст. 197-1 ККУ) та за фактом незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 ККУ).

Нагадаємо, ввечері 19 липня, у Києві несанкціоновано знесли історичну будівлю – садибу Зеленських, за адресою вулиця Кониського, 22, збудовану у 1890 році. Поліція вже відкрила кримінальне провадження.

У Офісі генпрокурора відкрили кримінальне провадження щодо знесення історичної будівлі кінця XIX століття – садиби Зеленських у Києві.

А влада Києва планує звернутися з позовом до суду на забудовника, який днями незаконно зніс садибу Зеленських періоду ХІХ століття, та до власника будівлі. Мер столиці також вимагатиме, аби садиби відбудували в тому вигляді, який вона мала раніше.