Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

6 серп. 2024 16:26

Останнє оновлення  
6 серп. 2024 16:26
Економіка
0

333

0

Що таке «рожевий податок»?

Що таке «рожевий податок»?

Явище, коли жіночі товари коштують дорожче чоловічих, називають «рожевим податком».


А ви помічали, що товари, якими можуть користуватися жінки та чоловіки, матимуть більшу вартість з позначками «для жінок»? Їх гендерна приналежність дуже часто є маркетинговим ходом.

Таке явище помітили давно і назвали його «рожевим податком» або «Pink tax». Це різниця між вартістю аналогічних послуг чи товарів, які промарковані «для жінок» і «для чоловіків». Таку тенденцію найменували ціновою дискримінацією, і зрозуміло, що мова не йде про якийсь із реальних видів податку.

Десять років тому у Нью-Йорку Департамент в справах споживачів вперше провів дослідження товарів, призначених для жінок. Фахівці підсумували, що вони мали більші цифри на цінниках, ніж чоловічі, проте не мали на те обґрунтованих причин.

В результаті дійшли висновку, що призначені для жінок продукти на 7% дорожчі, ніж товари для чоловіків. Таку розбіжність виявили в одязі, іграшках і товарах для гігієни та здоров’я.

Що таке «рожевий податок»?

Для прикладу, дитячий червоний скутер коштував 24,99 доларів, а рожевий (який зовсім не відрізнявся своєю будовою та функціями), - 49 доларів.

Дівчачий дитячий одяг вартував на 4% більше, ніж хлопчачий. А лук для жінок обходився на 8% дорожче, ніж для чоловіків.

Найсуттєвішу розбіжність виявили у засобах догляду та гігієни. Жіноча косметика для волосся була майже на 50% дорожчою за чоловічу.

Результати дослідження зародили дискусію, результатом якої стало скасування так званого «рожевого податку» у Нью-Йорку в 2020 році. Виробники отримали заборону встановлювати різні ціни на однакові товари, що відрізняються лише стилем чи кольором.

В Україні таких досліджень ніхто не проводив.

Чимало країн регулюють невиправдано завищені ціни на умовно жіночі товари. Розслідування щодо «рожевого податку» провели в Аргентині, Франції, Німеччині, Великій Британії, Австрії, Італії.

Що таке «рожевий податок»? - фото 2

У Шотландії в 2020 році засоби гігієни для жінок стали безкоштовними. Прокладки і тампони знаходяться у вільному доступі в школах, коледжах, футбольних стадіонах, пабах і ресторанах.

Уряд Франції також законодавчо підтримав ініціативу безкоштовних засобів особистої гігієни для студенток.

Реaльний подaток нa тaкі товaри ніколи не сплaчують чоловіки. Aнaлогічних товaрів, коли б подaток сплaчувaли лише чоловіки, нa ринку тaкож немaє. Тому в усьому світі нaбувaє знaчної підтримки рух зa скaсувaння чи зменшення Tampontax – подaтку нa зaсоби жіночої гігієни.

Прихильники цієї думки мають важливі аргументи – вони відверто кажуть, що менструації неможливо контролювати, їх не можна скасувати чи відмовитися від них, саме тому уряди не повинні оподатковувати те, що є неминучим приблизно для половини населення.

Аби не сплачувати «рожевий податок», фахівці радять придивитися на чоловічі товари. А якщо ви любите стиль оверсайз, то чоловічі футболки також можуть стати вам у нагоді за нижчу ціну.

Читайте також: Що таке ефект Мандели і що не так із нашими спогадами?