Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

27 серп. 2024 11:01

Останнє оновлення  
27 серп. 2024 11:01
Політика
0

382

0

Що роблять білоруські військові біля кордону з Україною, проаналізували в ISW

Що роблять білоруські військові біля кордону з Україною, проаналізували в ISW

Аналітики припускають, що Білорусь не вступить у війну.


Самопроголошений білоруський президент Олександр Лукашенко навряд чи вступить у війну проти України, побоюючись за свій режим. Проте Білорусь може виконувати певну роль, а саме – відволікати та розтягувати сили ЗСУ.

Про це пишуть аналітики Інститут вивчення війни (ISW).

Відомо, що Україна відреагувала на нарощування білоруських сил біля кордону у Гомельській області, надіславши офіційне попередження від МЗС.

Білорусь закликали забрати своїх військових із Гомельської області. Відомство нагадало після будь-яких порушень українського державного кордону Україна вживатиме необхідні заходи згідно міжнародного права.

За словами речника Державної прикордонної служби України, українські воїни продовжують укріплювати ділянку, що межує із Білоруссю.

«Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, оскільки, за оцінками ISW, білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, що стоять перед самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком», - зазначають аналітики.

Аналітики резюмують, що в лютому 2025 року заплановані президентські вибори у Білорусі. Лукашенко, напевно, прагне зберегти контроль над настроями у суспільстві. Також в його інтересах мати вплив на своїх військових, аби ті могли придушити протести, прогнозовані під час виборів. Такий сценарій вже спостерігали у 2020 році.

Раніше Лукашенко закликав Україну та РФ до миру, назвавши війну «драчкою».

Нагадаємо, 60 дронів і 5 ракет збили під час повітряної атаки у ніч на 27 серпня.