Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+9
$   41.24
  44.79

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі

10 серп. 2024 17:55

Останнє оновлення  
10 серп. 2024 17:55
Суспільство
0

316

0

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі

Знаєте з якою швидкістю падають пелюстки сакури? Цінуєте красу та велич восьминогів? Фанатієте від кольорового волосся, щедро вкладеного лаком? Ще ні? Тоді запрошуємо дослідити чарівний світ аніме і впевнені, він вам точно сподобається.


фото аніме «Аяка» з сайту: static.wikia.nocookie.net

Сьогодні аніме настільки популярне, що його намагаються створювати корейці та навіть американці. Втім першість надійно та надовго закріпилися за японцями.

Що таке аніме?

Аніме – це японська анімація, яка отримала популярність не тільки в Японії, а й у всьому світі завдяки унікальному стилю, різноманітності сюжетів, жанрів та тем. Аніме – це не тільки епічні бої, а й яскраве зображення почуттів героїв. Через це аніме користується великим попитом у підлітків, які переживають психологічні кризи та важкий період дорослішання.

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі

Жанри аніме досить умовно поділяються:

  • за аудиторією - кодомо, шьоджьо, шьонен, сейнен, джьосей
  • за антуражем - меха, кіберпанк, фентезі, стимпанк
  • за стосунками персонажів  - сентай, спокон, махо шьоджьо, гарем, шьонен-ай
  • за наявністю сексуального характеру  -  еччі, хентай, юрі.

Які є аніме: приклади

В популярних аніме Японії зазвичай змішують декілька аніме-жанрів. Цей прийом допомагає охопити більшу аудиторію та зробити сюжет ще більш захопливим.

До прикладу, в жанрі сейнен, який розрахований на хлопців старше 18 років (приклад: Примара в обладунках), зображають сатиричні, еротичні та криваві сцени, але до таких картин можуть додавати сцени, притаманні жанру меха.

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 2

В такому аніме можуть з’явитися людиноподібні машини чи пілотовані роботи (приклад: Гуррен-Лаганн, Електромагнітний загін Мегарейнджери).

Також є жанри розраховані в першу чергу на дівчат, найпопулярніший з них – махо-сьодзьо (переклад – дівчина-чарівниця). В таких аніме розповідають історію однієї дівчини або групи дівчат, які мають надприродні здібності. Яскравий приклад: Сейлор Мун.

Для хлопців також є свої аніме – махо-шьонен. В головній ролі постає хлопець чи група хлопців, які борються зі злом та шукають пригод. Приклад: Король Шаман.

Перше аніме

Країна що подарувала світові аніме – Японія. Найдавніше аніме, знайшли в 2005 році. Воно було створено близько століття тому — це короткометражний анімаційний фільм Katsudо Shashin 1907 року. Він був намальований на целулоїдній стрічці з 50 кадрів. Саме цей анімаційний японський фільм, вважається найдавнішим в історії аніме. Автор трисекундного фільму, де хлопчик в матросці записує слова на дошці, а потім повертається, кланяється та знімає безкозирку, й по сьогодні не відомий. В кадрі хлопчик малював ієрогліфи, що дослівно означають «рухомі фотографії».

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 3

Слід зазначити, що перші анімаційні фільмі в Японії датуються 1913-1917 роками. Це були короткі аніме-фільми довжиною до 60 секунд. Один з перших – фільм Сімокава Отена «Новий альбом начерків», датований 1917 роком.

Засновником сучасного аніме вважається Осаму Тедзука. Саме він вигадав особливий спосіб передачі емоцій персонажів через великі очі.

Починав свою успішну кар’єру Осаму Тедзука з манги, першу відчутну популярність йому принесла робота – манга «Tetsuwan Atomu». Пізніше Тедзука навіть отримав прізвисько «Бога манги». Згодом він заснував студію Mushi Productions та випустив перший аніме-серіал від однойменної манги «Tetsuwan Atom».

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 4

Вже у 80-х аніме та манга набули піку популярності в Японії, а з початку 90х аніме вийшло за межі Японії. В 1997 році повнометражний фільм-аніме «Принцеса Мононоке» забірав 160 млн доларів в Японії. Поки розбещені вибором глядачі в Європі та США обирали, які аніме їм дивитись, а які – ні, японська анімація удосконалювалась. Студії почали поступово переходити до комп’ютерної графіки та створювати неймовірну тривимірну анімацію, від перегляду якої у глядачів захоплювало дух. Ця скрупульозна робота принесла свої плоди і у світі практично не лишилося людей, які хоча б один раз за життя не бачили японське аніме.

Найпопулярніше японське аніме у світі

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 5

Найпопулярнішим у світі вважається аніме «Магічна битва». Цей серіал створений за мотивами однойменної манги, потрапив до Книги рекордів Гіннеса, адже охопив найбільшу молодіжну аудиторію у світі. В сюжеті розповідають історію старшокласника на ім’я Юдзі Ітадорі,  який випадково натрапив на проклятий талісман та проковтнув його, щоб врятувати своїх друзів від прокляття. Цей вчинок призводить до того, що він стає вмістилищем для Рьомена Сукуна, потужного прокляття. Щоб контролювати свої нові сили та захистити інших, Юдзі вступає до Токійської столичної технічної школи джиу-джитсу, де навчається на магістра. Разом зі своїми однокласниками, серед яких досвідчений і загадковий Меґумі Фушіґуро та веселий і енергійний Нобара Куґісакі, Юдзі стикається з небезпечними прокляттями.

Премія Оскар та аніме

Аніме, яке отримало Оскар вперше стала робота режисера Міядзакі Хаяо – «Віднесені привидами» 2001 року. Сюжет цього повнометражного анімаційного фільму розповідає про десятирічну дівчинку на ім’я Чіхіро Огіні, яка переїхала разом з родиною до нового будинку. Під час подорожі вони випадково проїжджають дивний ліс та опиняються у  місті духів. Відьма Юбаба перетворила батьків дівчинки Акіо та Юко на свиней і Чіхіро Огіні була змушена працювати на чаклунку, щоб врятувати батьків та повернутися у людський світ.

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 6

Це аніме вважається найкращим у Міядзакі. Також картина завоювала приз «Золотий ведмідь» Берлінського кінофестивалю в 2002 році, стала найкращим фільмом року на думку Японської та Гонконзької кіноакадемій і була названа найкращою анімаційною стрічкою року Національною радою критиків Америки. В 2003 році картина була нагороджена чотирма американськими преміями «Енні» в області анімаційного кіно в номінаціях: «Найкращий фільм», «Найкраща режисура», «Найкраща музика», «Найкращий сценарій».

Втім варто зазначити, що друга робота Міядзакі - «Хлопчик і чапля», також отримала найвищу кінопремію - «Оскар» вже у 2003 році.

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 7

Чому аніме таке популярне?

Популярність аніме в першу чергу полягає в гіперболізованому зображенні емоцій персонажів. Всі вони, як правило, мають великі очі, досить яскраві зачіски, та одяг, який чітко відповідає характеру персонажа. Коли герой-аніме плаче або злиться – глядач практично відчуває ці емоцій в собі. Адже творці фільмів розуміють, щоб робота стала популярною, вона повинна чіпляти за живе. Звідси виходить й другий фактор, чому аніме популярне – воно розраховане здебільшого на підлітків, які в період дорослішання відчувають реальний світ відкрито і гостро. Таким чином персонажі аніме, стають відображенням почуттів підлітків, хоч і в нереальному, а в намальованому світі.

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 8

Особливо популярне в Японії та світі аніме з еротичними та відвертими сексуальними сценами не тільки між героями-людьми, а й з міфічними істотами. До речі в США та Європі всі аніме-картини проходять попередню перевірку на вікові обмеження.

Крім того, творці аніме в своїх картинах активно поєднують різноманітні жанри, найпопулярніше поєднання – комедія та бойовик. Це допомагає відтворити певний підтекст в історії та розважити аудиторію.

До того ж, не останню роль в аніме грає музичний супровід. Для створення саундтреку зазвичай запрошують найпопулярніших артистів або навіть цілі оркестри.

Японські мультфільми зазвичай орієнтовані на підлітків та дорослих. Глибокий психологічний та філософський підтекст, жорстокі або ж відверто сексуальні сцени, точно вказують, що аніме - не для дітей.

ТОП-10 найпопулярніших аніме 

  1. «Сейлор Мун»,
  2. «Пікачу»,
  3. «Драгонбол»,
  4. «Віднесені привидами»,
  5. «Наруто»,
  6. «Зошит смерті»;
  7. «Доктор Стоун»;
  8. «Створений у безодні»;
  9. «Сім смертних гріхів»;
  10. «Бездомний бог» (Норагамі).

Секрети аніме: ТОП найпопулярніших аніме у світі - фото 9