Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Розпочався Масляний тиждень. Що він означає?

12 берез. 2024 09:58

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

274

0

Розпочався Масляний тиждень. Що він означає?

Розпочався Масляний тиждень. Що він означає?

Масляна триватиме до початку Великого посту.


Фото - ілюстративне

В Україні розпочався тиждень Масниці, яку в народі ще називають Масляна. Свято уособлює прощання із зимою та зустріч із весною. Традиційно воно припадає на тиждень перед Великим постом. Свято не має сталої дати, оскільки Великдень «не в числі».

Про це повідомляє Православна церква України.

Протягом семи днів у раціоні мають бути молочні продукти, зокрема – сир, масло, сметана, молоко. Також риба і яйця. Проте із наступного понеділка (18 березня) вони стають під забороною (за деякими винятками). Адже триватиме Великодній піст.

«Однак цей тиждень для нас є важливим не стільки з гастрономічної точки зору, а насамперед з духовної, адже для вірян Сирна седмиця – це останній підготовчий тиждень до Великого посту, в який бажано увійти з миром і спокоєм у душі. Тож Масляний тиждень – це загалом не про якісь особливі кулінарні страви, застілля чи веселощі, а про роздуми, віднайдення духовної рівноваги, про примирення з ближніми, про милосердя, чуйність, про покаяння», - пояснюють у ПЦУ.

Піснеспівами і богослужіннями впродовж усього Масляного тижня Церква готує нас до подвигу святого посту. Вінчатися у цей період вже не можна. У середу й п’ятницю навіть не звершується Божественна літургія.

Традиції на Масляну

Універсaльного обряду тa способу святкувaння Мaсляної для всієї Укрaїни ніколи не було. В кожному регіоні зaвжди були різні нaзви для святa, днів тижня у ньому тa трaдицій.

У цей тиждень зaведено пекти млинці тa пригощaти ними гостей. Нa Мaсляну люди нaмaгaються нaїстися молочних продуктів, яєць і риби, aби потім витримaти Великий піст. Проте м'ясні продукти у цей період зaборонено вживaти.