Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 17 травня
+11
$   39.43
  42.85

4 берез. 2024 14:21

Останнє оновлення  
4 берез. 2024 14:37
Суспільство
0

379

0

Великий піст: які страви можна їсти, а що під забороною

Великий піст: які страви можна їсти, а що під забороною

Що відомо про піст перед Пасхою?


Великий піст: які страви можна їсти, а що під забороною

Коли починається Великий піст? Сталої дати він не має, адже залежить від Великодня, котрий святкуємо «не в числі». Пасха у 2024 році припадає на 5 травня, тому Великодній піст – із 18 березня.

Піст – це про можливість для людини удосконалити себе духовно та фізично за допомогою стримання у гріхах та їжі протягом певного проміжку часу. Про опановування своїх пристрастей і виховання сили волі. Про те, що душа має керувати тілом, а не навпаки.

Скільки триває Великий піст

Піст перед Пасхою є найдовшим. Він триває 48 днів (7 тижнів). Цьогоріч розпочинається 18 березня та закінчується 4 травня. Останній тиждень посту називають Страсним, а всі шість, що передують – Святою Чотиридесятницею.

Правила, які діють під час посту, встановили ще у перших століттях нашої ери. Однак з часом вони отримали доповнення від монастирів. Правила стосуються не лише ченців, але й православних християн.

Що не можна їсти в піст?

Коли настає Великий піст, під забороною опиняються чимало продуктів. Зокрема: м’ясо, риба й інші продукти, що мають тваринне походження (яйця, сир, сосиски, вершки, молоко). Якщо ви вирішили постити, доведеться відмовитися і від фастфуду, і від солодощів та різних солодких напоїв). Що не менш важливо, - це 48 днів без вживання алкоголю та без куріння.

Найсуворіші дні посту – протягом першого та останнього тижня. За церковними канонами, у ці періоди варто їсти тільки те, що не пройшло термічної обробки. Для повного фізичного і духовного очищення їдять лише один раз на добу (рекомендовано у вечірній час).

У суботу та неділю обмеження стають не такими жорсткими.

Що можна їсти в піст

Під час Великого посту можна їсти страви, що мають у собі компоненти рослинного походження. У кулінарії використовують овочі, горіхи, крупи, гриби, чорний хліб, хлібці, макарони.

У вихідні дозволяють додавати оливкову чи соняшникову олію. Також можна дозволити собі вино. Рибу чи морепродукти варто їсти два рази під час Великоднього посту, однак не робити це під час першого чи сьомого тижня.

Великий піст: молитви

Найдовший в рокові піст має особливий устав богослужінь. Головні його особливості розповілa ПЦУ.

1. Повні Божественні літургії звершуються лише у суботні тa недільні дні, a тaкож у великі святa.

2. Літургія рaнішеосвячених дaрів звершується у середу тa п’ятницю.

3. Три суботи Великого посту є поминaльними (другa, третя і четвертa).

4. У перші чотири дні Великого посту нa Повечір’ї читaється покaянний кaнон преподобного Aндрія Критського. Ще рaз повністю він читaється ввечері середи п’ятого тижня посту.

5. Нaприкінці кожного великопостового богослужіння з понеділкa по п’ятницю, a тaкож в перші три дні Стрaсного тижня – з доземними поклонaми читaється молитвa святого Єфремa Сирінa, якa булa уклaденa в IV столітті.