Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

21 січ. 2024 14:13

Останнє оновлення  
21 січ. 2024 14:13
Події
0

108

0

Російські війська захопили село Крохмальне на Харківщині

Російські війська захопили село Крохмальне на Харківщині

Водночас у ЗСУ кажуть, що «це тимчасове явище».


Російсько-окупаційна війська захопили село Крохмальне, що на Куп’янському напрямку в Харківській області. Натомість, в українському командуванні кажуть, що оскільки лінія фронту щоденно зміщується, то це «тимчасове явище».

Про захоплення Крохмального йдеться в ранковому зведенні Міноборони Росії за 21 січня. Цю заяву також прокоментував начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в ефірі телемарафону.

Речник Сухопутних військ ЗСУ зазначив, що в цьому населеному пункті до початку широкомасштабної війни проживали 45 людей.

«Це 5 будинків, мабуть. І ці 5 будинків були зруйновані російським агресором. Наша основна мета – це уберегти життя українських захисників, тому їхні позиції були переміщені на підготовлені заздалегідь запасні позиції, де вони зараз тримають оборону, ворогу не дають просуватися далі», – підкреслив Фітьо.

За словами Фітьо, для сусідніх підрозділів це не несе, а захоплення Крохмального він назвав «тимчасовим явищем», наголошуючи, що лінія фронту щоденно змінюється.

 «Ми просто не повідомляємо про відбиття 100-200 метрів, а для російських пропагандистів треба будь-яку перемогу підносити, щоб пояснити, чому лише за січень вони втратили 7055 вояків на фронті в смузі відповідальності «Хортиці», – додав Фітьо.

Російські війська захопили село Крохмальне на Харківщині

Крохмальне, яке розташоване за 30 кілометрів від Куп’янська, було уже під окупацією росіян. ЗСУ звільнили його восени 2022 року, під час контрнаступу в Харківській області.

5 січ. 2024 16:10

Останнє оновлення  
5 січ. 2024 16:10
Події
0

123

0
Чи можливий новий наступ на Харківщині?

Росія надалі може бити по критичній та енергетичній інфраструктурі Харкова та області.


Чи можливий новий наступ на Харківщині?

Влада Харківської області заперечує імовірність великого наступу російської армії у найближчий час, про що написало видання "The Telegraph".

Британське видання "The Telegraph" з посиланням на неназвані джерела в українській розвідці написало, що в найближчі тижні російська армія нібито планує новий "широкомасштабний наступ" на Харківську область – принаймні українське військо готується до цього. Мовляв, нещодавні атаки на Харків та область – провісники цього, й у найближчі вихідні можливі нові атаки.

Начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо назвав це "маячнею". За його словами, журналісти "все перекрутили" і в матеріалі немає "нічого нового".

Фітьо заявив, що "The Telegraph" посилається на "якісь незрозумілі підрозділи військової розвідки" і матеріал "не вартий уваги".

Керівник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов, коментуючи цей матеріал, сказав, що на різних напрямках фронту на Харківщині поки не фіксують скупчення російських військ.

"Скупчення (військ – ред.) ми наразі не спостерігаємо, не фіксуємо. Всі лінії кордону – ситуація у нас не змінилася, але ми моніторимо все в режимі онлайн, наші військові вживають всіх необхідних заходів, щоб бути готовим до будь-яких розвитків подій.

Для того, щоб говорити про плани ворога про будь-який наступ, він має сконцентрувати підрозділи на тому чи іншому напрямку. Наразі такої концентрації немає. Об'єктивних причин казати, що ворог найближчим часом буде здійснювати певні штурмові дії по цьому напрямку, немає. Однак ця ситуація може змінитися щохвилини", - казав посадовець.

Водночас керівник обладміністрації розповів, що Росія не відмовилася від планів щодо окупації територій Харківської області.

"Ми розуміємо, що ворог від своїх намірів щодо можливого відбиття території, які він втратив під час звільнення восени 22 року, щодо міста Харкова, окупації можливої не відмовився. Маємо бути до цього готові", – сказав Синєгубов.

Він також розповів, що за інформацією розвідки Росія надалі може бити по критичній та енергетичній інфраструктурі Харкова та області.

"Протягом довгого часу ворог не застосовував ракет – "Іскандерів", якими були влучання останнім часом. Він застосовував більше "Шахедів", і так було по всій Україні.

Зараз, коли прийшов холод, є інформація нашої розвідки, що ворог буде бити по нашій критичній, енергетичній інфраструктурі. Тому ми сьогодні проводимо засідання Ради оборони, де розглядатимемо питання готовності пунктів незламності, координацію дій всіх екстрених служб", - зазначив Снєгубов.

10 січ. 2024 10:34

Останнє оновлення  
10 січ. 2024 10:34
Суспільство
1

81

0
«Харків може видихнути», - у ЗСУ прокоментували інформацію про ймовірність повторного наступу

Ознак повторного наступу на Харків немає - кажуть військові.


У Збройних силах України не фіксують підготовки наступу РФ до наступу на Харків. Військові зможуть заздалегідь побачити такі дії.

Про це повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо в ефірі телемарафону.

"Будь-яке формування будь-якого наступального угруповання потребує часу, ресурсів і навченого особового складу. Наразі РФ задіяла дуже великі сили в наступальній операції в Україні", - йдеться в заяві.

За його словами, зараз їхня кількість по всій лінії фронту велика, і щоб сформувати ще якийсь наступальний "кулак" на будь-якій ділянці фронту, потрібно провести великі підготовчі дії. А якби такі підготовчі дії були, то ми б їх бачили і вживали заходів.

"Зараз таких причин немає, тому Харків може видихнути. Але ворог сильний, має багато ресурсів, ворог швидко вчиться на полі бою і не враховує людські втрати. Ми розуміємо їхні слабкі сторони і даємо відсіч", - додав Фітьо.

11 січ. 2024 11:31

Останнє оновлення  
11 січ. 2024 11:32
Події
0

180

0
Аналітик сказав, де ЗСУ створили одну із найбільших пасток для російської армії

За час оборони Кринок знищено 153 одиниці бронетехніки ЗС РФ.


Аналітик сказав, де ЗСУ створили одну із найбільших пасток для російської армії
Мапа - Deep State

За даними військового експерта BILD Юліана Рьопке, зараз близько 300 українських солдатів утримують зруйноване село Кринки на лівому березі Дніпра, знищуючи величезну кількість військової техніки РФ.

Про це пише німецьке видання «BILD».

Площа плацдарму не перевищує 1 кв. км. За даними Рьопке, Кремль посилає туди все нові й нові колони бронетехніки, не розуміючи, що вони потрапляють у пастку, оскільки ЗСУ обстрілюють їх із правого берега.

«Чого росіяни не розуміють або не хочуть зрозуміти: вони потрапляють в одну з найстрашніших пасток за всю війну. Українська армія створила непробивний оборонний щит навколо своїх відважних воїнів на південному березі Дніпра. За допомогою дронів-камікадзе, західної високоточної артилерії та засобів РЕБ вони вже майже три місяці відбивають кожну хвилю російських атак», - пише Рьопке.

За підрахунками німецького аналітика, за час оборони Кринок знищено 153 одиниці бронетехніки ЗС РФ.

Серед них 19 танків, 58 БТР, 35 армійських вантажівок, 12 РСЗВ і шість САУ. Україна втратила 31 одиницю бронетехніки, 16 із яких — артилерійські системи.