Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані

2 жовт. 2024 15:47

Останнє оновлення  
2 жовт. 2024 16:00
Суспільство
0

323

0

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані

Хасиди святкують Новий рік з вечора 2 жовтня до 4 жовтня.


Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані

Релігійні юдеї відзначають свій Новий рік, Рош га-Шана, з вечора 2 жовтня до 4 жовтня. Цей рік буде 5785-м за обрахунками, які ведуться від створення світу Богом відповідно до Торі. Рош га-Шана, що в перекладі означає «голова року», не підпорядковується сонячному, а місячному календарю, тому святкування відбувається на молодий місяць у другому тішрею, що є сьомим місяцем єврейського календаря.

Суспільне Культура розповідає про традиції Рош га-Шана, про зародження хасидизму, а також про те, чому уманське кладовище стало центром паломництва. Це пов'язано з постаттю Нахмана з Брацлава, чиї вчення досі впливають на багатьох.

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані

Судний день для євреїв

Головний рабин України Моше Асман пояснює, що в цей період Бог вирішує долю людини на наступний рік: її здоров'я, стосунки з оточенням, випробування та матеріальні питання. Тому до свята потрібно готуватися: робити добрі справи, адже віруючі сподіваються на добрі відповіді від Бога.

Рішення про долю людини не є остаточним: після Рош га-Шана починається період каяття, що триває 10 днів. У цей час євреї згадують свої вчинки за рік і аналізують їх. Якщо за цей час людина не зробила достатньо добрих справ, вона має можливість змінити Божий задум.

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані - фото 2

Традиції святкування Рош га-Шана

Атрибутом святкування Рош га-Шана є шофар – музичний інструмент, виготовлений з рогу барана. Його сурмлять 100 разів, щоб євреї задумалися про минулий рік. Святкування є сімейним, і віряни стараються споживати кошерну їжу, таку як гранат, моркву, буряк і фініки. Також на столі має бути круглий хліб хала та яблука з медом для солодкого року.

У цей час євреї намагаються молитися і відпочивати. Будь-яка робота, яка не є життєво важливою, заборонена, оскільки на сьомий день створення світу Бог відпочивав.

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані - фото 3

Хасидизм: протестна течія юдаїзму

Хасидизм – це унікальна течія юдаїзму, заснована Баал Шем Товом, який народився на Тернопіллі. Слово «хасид» з давньоєврейської мови перекладається як «благочестивий» або «набожний». Хасидизм виступає як протест проти традиційного юдаїзму, ставлячи містицизм і духовний досвід на перше місце.

Суть хасидизму полягає в радісному служінні Богу, а не в сліпому дотриманні ритуалів. Баал Шем Тов проповідував прості істини через притчі та анекдоти, що призвело до того, що в XIX столітті половина всіх євреїв стали хасидами.

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані - фото 4

Паломництво до Умані

Паломництво до могили Нахмана Брацлавського – проповідника хасидизму, відбувається щорічно під час Рош га-Шана. Нахман, який відвідав уманське кладовище в 1802 році, побажав бути похованим поруч із могилами євреїв, загиблих під час гайдамацького повстання.

Останньою волею Нахмана було, щоб його учні відвідували його могилу на Рош га-Шана, молилися та робили пожертви. Це паломництво триває вже кілька століть, проте зазнавало перерв на час радянської та нацистської окупації.

Рош га-Шана: традиції єврейського Нового року та чому хасиди їдуть до Умані - фото 5

Веселість хасидів у важкі часи

Хасиди вирізняються своєю радісною природою, вірячи в ідеал «сімхи» – радості та веселощів. Це означає, що попри виклики, такі як війна Росії проти України або конфлікти на Близькому Сході, хасиди не впадають у відчай. Вони вірять, що навіть у найскладніші часи слід зберігати радість у серці.