Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
вт, 07 травня
+9
$   39.3
  42.31

21 листоп. 2023 13:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Культура
0

247

0

Різдвяні пісні всіх часів: плейлист від хору Верьовки. Відео

Різдвяні пісні всіх часів: плейлист від хору Верьовки. Відео

Цікаві факти про хор ім. Г. Верьовки


Screenshot_7

Вже зовсім скоро прийдуть зимові свята. А разом з ними – традиційні колядки, щедрівки та мелодії, які несуть з собою диво. Пропонуємо найкращі різдвяні пісні у виконанні легендарного хору ім. Г. Верьовки. Національного колективу, що вже 80 років є незмінною «візиткою» української пісні у світі.

Пол Маккартні та похвала від Степана Бандери

У 1958 році український хор прибув до Брюсселя. Глядачем одного із концертів став Степан Бандера. Коли виступ закінчився, політик був вражений та позитивно відгукувався. Враховуючи тодішній статус Степана Андрійовича, така похвала могла зруйнувати долю колективу, але, на щастя, ніхто не надав їй важливого значення.

Кажуть, учасник легендарного гурту The Beatles Пол Маккарті мріяв виступити на одній сцені з хором ім. Г. Верьовки, проте у радянський час це виявилося неможливим.

«Щедрик»


Колектив створювали для виступів на фронті

Історія хору імені Г. Верьовки бере початок у 1943 році. Створили його у воєнні роки в Харкові. Головним художнім керівником та диригентом призначили київського педагога з консерваторії Григорія Гуровича Верьовку. Він працював разом зі своєю дружиною, талановитою музиканткою Елеонорою Павлівною Скрипчинською. Колектив, основним завданням якого були виступи на фронті, став справжнім національним скарбом.

«Ой, хто, хто Миколая любить»


«Золотий вініл»

У часи, коли музику записували тільки на вініл, хор Верьовки встановлював небачені рекорди. Платівки фірми «Мелодія» буквально розліталися з прилавків. Таких вершин не зміг досягнути жоден з українських народних колективів. Наклади платівок сягали 8 000 000 копій. Лише уявіть!

«Небо і Земля нині торжествують»


Маестро Авдієвський

Анатолій Авдієвський ввів до народного хору жіночі академічні голоси. Таким чином колектив одразу розширив свої виконавські можливості. Авдієвський був головним диригентом та художнім керівником хору протягом пів століття. Має звання Героя України.

«Jingle bells»


Гастролі хору ім. Г. Верьовки

Народний колектив гастролював багатьма країнами світу. Його виступами насолоджувалися в Іспанії, Португалії, Австрії, Нідерландах, Кубі, Чехії, Нікарагуа, Канаді… У 2000 році хор вперше виступив у США.

«По всьому світу стала новина»


Хор Верьовки і президенти

Вступ хору імені Г. Верьовки можна було почути і побачити під час інавгурації українських президентів. Коли відбувалася інавгурація Леоніда Кравчука, колектив виконав «Молитву за Україну» («Боже великий єдиний, нам Україну храни»), а не державний гімн. До сьогодні урочисті засідання Верховної Ради відкриває також хор ім. Г.Верьовки.

«Нова радість стала»


Скандал із хором Верьовки

Сторінки інтернету пам’ятають і про скандал, пов’язаний з хором Верьовки. У 2019 році колектив виступив на сцені «Кварталу 95». Коли виконували пісню «Горіла сосна, пала», транслювалися кадри спаленого будинку колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Це спричинило неабияку критику. Тодішньому міністру культури навіть довелося вибачатися перед посадовицею.

Зеновій Корінець, що був на той час гендиректором хору, взяв всю відповідальність на себе, сказавши, що рішення про виступ з «Кварталом 95» приймав одноосібно.

«Добрий вечір тобі, пане господарю»