Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

17 лип. 2024 11:07

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

239

0

РФ та Китай почали військові навчання у Тихому океані

РФ та Китай почали військові навчання у Тихому океані

Також вони провели підготовку з моделювання військових дій на карті і тактичної координації.


В неділю, 14 липня, Китай та Росія розпочали спільні навчання військово-морських сил в Південнокитайському морі, в провінції Гуандун, на півдні Китаю.

Про це повідомило офіційне інформаційне агентство Сіньхуа за кілька днів після того, як союзники по НАТО назвали Пекін «вирішальним чинником, який сприяє» війні в Україні, пише Associated Press.

У міністерстві оборони Китаю кажуть, що сили обох сторін нещодавно патрулювали західну та північну частини Тихого океану, тому ця операція не мала нічого спільного з міжнародною і регіональною ситуацією та не була спрямована проти будь-якої третьої сторони.

«Навчання, які розпочалися в неділю в провінції Гуандун і, як очікується, триватимуть до середини липня, мають на меті продемонструвати можливості військово-морських сил у протидії загрозам безпеці і збереженні миру, а також стабільності на глобальному і регіональному рівнях», – повідомила в суботу державна телерадіокомпанія CCTV та додала, що вони міститимуть в собі протиракетні навчання, морські удари і протиповітряну оборону.

Водночас агентство Сіньхуа заявило, що військово-морські сили Китаю та Росії після церемонії відкриття навчань у місті Чжаньцзян провели підготовку з моделювання військових дій на карті і тактичної координації. Зазначається, що такі навчання відбулися після нещодавнього загострення напруженості у відносинах між Китаєм і союзниками по НАТО минулого тижня.

У виданні також нагадали, що в підсумковому комюніке, яке схвалили 32 країни-члени НАТО на саміті у Вашингтоні, йдеться про те, що Китай стає центром уваги військового альянсу, а Пекін назвали «вирішальним чинником», який сприяє війні РФ проти України.

«Європейські та північноамериканські члени Альянсу та їхні партнери в Індо-Тихоокеанському регіоні дедалі більше відчувають спільні загрози безпеці з боку Росії та її азійських прихильників, особливо Китаю. У відповідь Китай звинуватив НАТО в прагненні до безпеки за рахунок інших і закликав Альянс не приносити такий же «хаос» в Азію. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Китай має справедливу і об'єктивну позицію щодо війни в Україні», – додали у повідомленні.

Раніше стало відомо, що Китай постачає Росії летальну зброю для використання у війні на території України.