Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 17 травня
+15
$   39.43
  42.75

30 квіт. 2024 17:43

Останнє оновлення  
30 квіт. 2024 17:43
Здоров'я
0

680

0

Прозорі, жовті, чорні і зелені. Про що говорить колір шмарклів?

Прозорі, жовті, чорні і зелені. Про що говорить колір шмарклів?

Як зрозуміти, коли варто звернутися до лікаря, якщо у вас нежить.


Прозорі, жовті, чорні і зелені. Про що говорить колір шмарклів?
Фото - ілюстративне

Нежить буває у всіх. Проте інколи колір шмарклів може насторожити. Чи дійсно це просто застуда? Можливо, це свідчить про щось більш серйозне? Фахівці платформи «Бережи себе» розповіли про соплі, зокрема про те, чому вони набувають різних відтінків та чи варто через це бити на сполох.

Прозорі соплі

Якщо у вас нежить, то прозорі шмарклі — це «ідеальний варіант». Таке стається, коли, наприклад, у людини алергія (поліноз) або ви просто зайшли з холоду в тепле приміщення.

Зелені або жовті шмарклі

Це вже ознака інфекції. Жовтий колір, наприклад, вказує на те, що ваші білі кров’яні тільця «дісталися» до місця, де необхідно побороти інфекцію. А от зелений колір — ознака того, що організм потребує більше захисних тілець, аби впоратись з інфекцією. Існує міф, що слиз зеленого кольору свідчить про бактеріальну природу інфекції. Насправді такий тип слизу може сформуватись при боротьбі як із бактеріальним, так і з вірусним збудником. Проте якщо колір шмарклів не змінюється протягом 10-12 днів, вам варто звернутися до лікаря.

Зміна кольору слизу під час інфекції пов’язана з роботою нашої імунної системи: збільшується кількість певних «захисних» клітин та/або ферментів, які виробляються цими клітинами. За нормального перебігу хвороби вже за кілька днів виділення з носа стають більш прозорими та врешті-решт взагалі зникають.

Рожевий або червоний колір соплів

Це може статися через пошкодження назальних тканин. Наприклад, у вас алергія чи вірусна інфекція (яку ми звикли називати застудою). І ви часто маєте потребу висякати ніс чи використовуєте спреї для носа. У такому разі слизова оболонка пересушується, і ви можете побачити трохи крові в слизу. Якщо це невелика кількість, то можна не хвилюватися. Проте якщо кровотеча триває довго й не спиняється, навіть коли ви перетискаєте перенісся — це привід звернутися по медичну допомогу.

Слиз коричневого кольору

Це ознака того, що в носовій порожнині є пошкодження, як-от подряпина. Цілком можливо, що слиз змішався з засохлою кров’ю, що має коричневий колір.

Чорні шмарклі

Звучить моторошно, еге ж? Особливо, якщо ви… курите! Так, сполуки, які ви вдихаєте з димом, можуть змінити колір шмарклів під час застуди. Також це може статися, якщо людина тривалий час працювала серед пилу, в забрудненому середовищі (наприклад, у шахті).

Іноді чорні шмарклі — це ознака грибкової інфекції. А саме — мукормікозу. Це доволі рідкісне, проте дуже небезпечне захворювання. До 80% хворих помирають, якщо вчасно не діагностувати мукормікоз і не розпочати лікування. Особливо це небезпечно для людей з ослабленою імунною системою (внаслідок приймання препаратів, через коронавірус, хронічні хвороби тощо). Звичайно, виключно шмарклями симптоми такої інфекції не обмежуються — грибок може вражати різні органи та системи.

Якщо нежить турбує вас тривалий час, і ви помічаєте зміни в кольорі слизу або інші незвичні симптоми, не відкладайте візит до лікаря/ки.

Серед ознак, які мають насторожити:

  • жовтий слиз супроводжується лихоманкою, яка не минає протягом 3-4 днів;
  • сильний головний біль, який зосереджений навколо очей або ніби за ними;
  • почервоніння очей, припухлість, чорні кола під очима;
  • нудота, яка не минає тривалий час;
  • біль у задній частині шиї.

Читайте також: Чи можна робити щеплення дитині, яка кашляє?