Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

9 лют. 2024 11:09

Останнє оновлення  
9 лют. 2024 11:16
Політика
0

468

0

Олександр Сирський: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ

Олександр Сирський: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ

Хто очолив Збройні сили України?


Олександр Сирський: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ

8 лютого Україна отримала нового Головнокомандувача Збройних сил. Ним став генерал-полковник Олександр Сирський. Звільнення Валерія Залужного стало, радше, політичним рішенням Володимира Зеленського. Адже ситуація на фронті загострилася саме через зволікання союзників із наданням зброї та боєприпасів.

Та чи розв’яжуть кадрові перестановки проблеми фронту?

Про Олександра Сирського українці чують із перших днів повномасштабного вторгнення. Власне, як і про те, що він може/хоче замінити Залужного.

Після того, як два тижні тому у мережі з’явилася інформація, що пост Головнокомандувача може обійняти керівник ГУР Кирило Буданов, західні партнери висловили своє занепокоєння такими змінами. Адже, за їх твердженням, Буданов притримується досить «нахабної тактики» і не має досвіду командування армією.

Тому кандидатура Олександра Сирського виявилася більш прийнятною для всіх. До того ж, військовий має чимало вдалих операцій як під час великої війни, так і в період АТО/ООС.

Біографія Сирського

Олександр Станіславович Сирський народився 25 липня 1965 року на території Росії – у Новинках Кіржацького району Владимирської області. Українському генерал-полковнику 58 років. Від 8 лютого 2024 року – Головнокомандувач Збройних сил України.

Із 2019 року командував Сухопутними військами, очолював оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця».

Має звання Герой України.

Сирський закінчив Московське вище загальновійськове командне училище. Свою службу розпочав на Полтавщині, ставши командиром мотострілецького взводу.

На початку 90-х очолював один із батальйонів Нацгвардії.

Закінчив Академію Збройних сил України та Національну академію оборони України.

На початку двохтисячних керував 72-ю механізованою бригадою.

Олександр Сирський: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ

Військовий шлях в АТО/ООС

З початком бойових дій на українському Донбасі Олександр Сирський очолив штаб АТО. Коли у 2015 році тривали важкі бої за Дебальцеве, разом із тодішнім керівником Генштабу Віктором Муженком перебував безпосередньо біля оточеного міста. Під його керівництвом відбувався вихід військовослужбовців із Дебальцева. Відхід ЗСУ прикривала група «Барс», яку сформував Сирський.

За результатами цієї операції отримав звання генерал-лейтенанта і орден Богдана Хмельницького III ступеня.

2016 року Сирський очолювaв Об'єднaний оперaтивний штaб ЗСУ, який координує оперaтивні дії різних укрaїнських силовиків нa Донбaсі. 2017 року був признaчений комaндиром Aнтитерористичної оперaції. Від 5 серпня 2019 року – комaндувaч Сухопутних військ ЗСУ. Ще через рік, 2020-го, отримaв звaння генерaл-полковникa.

Оборона Києва

Після повномасштабного вторгнення Росії Олександр Сирський очолив оборону столиці. За повідомленнями, він ініціював створення двох кілець оборони – зовнішнього та внутрішнього.

Генералу належать рішення зруйнувати мости на Київщині, а також підірвати дамбу на річці Ірпінь у Козаровичах. Тоді вода затопила позиції російської армії, що не дало ворогу рухатися далі.

За звільнення Півночі України від російських окупантів 18 березня 2022 Сирський отримав орден Богдана Хмельницького II ступеня. А вже за місяць – Героя України.

Олександр Сирський: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ - фото 2

Харківська операція

Під час контрнаступу Збройних сил на Харківщині Олександр Сирський був одним із командувачів. Тоді під час вдалої операції вдалося із колосальною швидкістю деокупувати Ізюм, Куп’янськ, Балаклію.

Міністерство оборони України назвало його одним із творцем перемог Збройних сил — «атлантів, які тримають операцію на своїх плечах».

Сирський має авторитет і повагу серед військовослужбовців.

Фортеця Бахмут

Видання ВВС розповідає, що Валерій Залужний та Олександр Сирський мали різні погляди щодо Бахмута.

Спочатку дискутували, чи варто було взимку 2023-го відходити з міста, потім сперечалися, чи потрібно вести контрнаступальні дії влітку та восени, коли українські війська також відбивали території на півдні.

Американські фахівці радили Валерію Залужному зосередитися на контрнаступі саме на півдні, з чим Головнокомандувач погодився. Проте наступальні бойові дії тривали також і на Бахмутському напрямку, за який тоді відповідав безпосередньо Сирський.

В інтерв’ю ВВС Сирський тоді нaзивaв нaступaльну битву під Бaхмутом, де зaгинули тисячі укрaїнських військових, «принциповою спрaвою і спрaвою честі». Він кaзaв, що ЗСУ можуть оточити зaхоплене росіянaми місто, проте цього не стaлось.

Олександр Сирський: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ - фото 3

Куп’янськ

Восени 2023-го Олександр Сирський очолив оперативно-стратегічне угруповання «Хортиця». Під його відповідальністю стали ділянки фронту біля Куп'янська і Лиману.

Відомо, що цей період росіяни отримали лише незначні просування. Втратили багато техніки і живої сили.

За даними аналітиків, окупанти спробують знову захопити стратегічно-важливий Куп’янськ. Для цього підготували 500 танків та 40 тисяч вояк.

Ситуація на даному напрямку – складна.

Сім’я і батьки Сирського

Олександр Сирський разом із дружиною Тамарою Харченко виховують двох синів – Антона і Олександра.

Батько Олександра – також військовий.

Російські ЗМІ повідомляють, що родичі Сирського досі живуть в Росії. Навіть нібито розшукали брата Олега. Проте на жодних офіційний ресурсах немає інформації, що стосувалася б родини нового Головнокомандувача ЗСУ.

Викорситані фото - зі сторінки Сирського у телеграмі