Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

2 січ. 2024 16:33

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

133

0

Норвегія дозволила напряму продавати Україні зброю

Норвегія дозволила напряму продавати Україні зброю

Експортні ліцензії для прямих продажів видаватимуть після ретельної оцінки кожного випадку такого експорту


Норвегія дозволила напряму продавати Україні зброю

Уряд Норвегії дозволив прямі продажі норвезької зброї та оборонної продукції Україні. Дозвіл набув чинності 1 січня 2024 року.

Про це йдеться в пресрелізі уряду.

Тепер норвезькі компанії можуть звертатися до Міністерства закордонних справ за ліцензією на експорт для прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну.

Експортні ліцензії для прямих продажів видаватимуть після ретельної оцінки кожного випадку такого експорту. Ось деякі критерії:

продавати зброю можна лише українській владі;

заявки мають містити документацію та державні гарантії щодо кінцевого використання та кінцевого користувача, а також — положення про реекспорт;

транспортування та доставка мають бути безпечними за встановленими логістичними маршрутами.

«Ця зміна означає, що ми разом із нашими союзниками захищаємо фундаментальні інтереси політики безпеки та оборони Норвегії. Уряд використовує низку інструментів для сприяння важливій ролі оборонної промисловості в поточній ситуації політики безпеки», — додав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Норвегія надає Україні військову допомогу від власного уряду, через механізми міжнародного співробітництва та фінансування та внески від оборонної промисловості.

13 груд. 2023 16:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

150

0
Норвегія передасть Україні додаткові системи ППО NASAMS

Загальна вартість пакету допомоги – приблизно 30 млн доларів.


191482-1_large

Уряд Норвегії погодив передачу додаткових систем протиповітряної оборони NASAMS для України.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті уряду країни.

Загальна вартість пакету допомоги становитиме приблизно 30 млн доларів. Частину продукції візьмуть зі складів норвезької армії, тобто це дозволить забезпечити швидку доставку до України. Другу частину замовлять безпосередньо у виробників.

«Системи можуть бути відправлені зі складів у відносно короткі терміни. Вони матимуть важливе значення для зміцнення протиповітряної оборони проти російських атак цієї зими», – зазначив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грамм.

Однак в уряді Норвегії не стали розкривати, скільки систем NASAMS отримає Україна. Лише зазначили, що партія, яку планують замовити у промисловості, складатиметься із восьми стартових установок та чотирьох центрів управління вогнем.