Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

1 груд. 2023 14:45

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

174

0

Номер екстреної допомоги 112 став доступний у кількох областях

Номер екстреної допомоги 112 став доступний у кількох областях

112 – це служба екстреної допомоги. Що про неї відомо?


Screenshot_13

1 грудня на території Вінницької, Львівської, Житомирської, Черкаської та Чернігівської областей запрацював єдиний номер для виклику екстрених служб – 112. Ще в липні він став доступним для жителів Києва.

У 2024 році 112 запустять в Одесі та Дніпрі.

Про це повідомив у своєму телеграмі міністр МВС Ігор Клименко.

«Викликати рятувальників, поліцейських, медиків або працівників газової служби за єдиним номером можна буде з будь-якого регіону України», - зазначив глава МВС.

Що за номер 112 в Україні?

112 – це служба екстреної допомоги. Єдиний номер для виклику екстрених служб має переваги, адже громадянину потрібно зробити лише один дзвінок. Наприклад, якщо ви стали свідком дорожньо-транспортної пригоди, то, як правило, повинні б викликати поліцейських, медиків швидкої допомоги і, можливо, рятувальників. Тепер потрібно буде зателефонувати лише 112 – там, де працює ця лінія.

Що із номерами 103, 102, 104, 101?

Всі номери екстрених служб, до яких звикли громадяни, залишатимуться дійсними.

  • 101 – пожежна служба, ДСНС.
  • 102 – поліція.
  • 103 – швидка допомога.
  • 104 – газова служба.

Номер екстреної допомоги 112 став доступний у кількох областях

Навіщо впроваджують номер 112?

Нову лінію будують за європейським зразком. ЇЇ завдання – забезпечення двосторонньої комунікації із заявником та координація роботи екстрених служб на місці події. Оператори лінії можуть спілкуватися з громадянами кількома мовами, зокрема: англійською, чеською, польською, турецькою.

Під час війни часто виникали ситуації, коли через пошкодження комунікацій, люди не могли зв’язати зі службами 101, 102, 103, 104. Таким чином не мали можливості швидко викликати правоохоронців, медиків чи надзвичайників, залишаючись у небезпеці.

Якщо ви зателефонуєте за номером 112 і з певних причин ваша розмова обірветься, то після повторного дзвінка ви потрапите до того ж оператора, який з вами вже розмовляв.

Якщо оператори отримуватимуть кілька дзвінків з однієї геолокації, то їх не оброблятимуть окремо, а прикріплюватимуть до однієї події. Інформація буде не дублюватися, а доповнюватися, оновлюватися.

У яких містах працює номер 112?

1 липня єдиний телефонний номер 112 став доступний у Києві. З 1 грудня він також покриває такі області: Київську, Житомирську, Вінницьку, Черкаську, Чернігівську, Львівську.

Наступним етапом стане запровадження лінії на Рівненщині, Волині, Тернопільщині, Закарпатті, у Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Після відкриття комунікаційного центрі у Дніпрі 112 пошириться на Дніпропетровську, Полтавську, Сумську, Харківську, Запорізьку, Донецьку, Луганську області. Фінальний етап — місто Одеса та південні регіони, включно з АР Крим. Такі дати наводив заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

Безпекова ситуація в країні впливатиме на впровадження номера 112 у всіх областях. У МВС зазначають, що у 2024 році лінія має покрити всю Україну.

Номер екстреної допомоги 112 став доступний у кількох областях - фото 2