Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

25 січ. 2024 11:30

Останнє оновлення  
25 січ. 2024 11:30
Події
0

209

0

На Рівненщині під час лікування зубів померла жінка

На Рівненщині під час лікування зубів померла жінка

Справу розслідують правоохоронці.


Фото ілюстративне

У Рівненській області під час візиту до приватної стоматологічної клініки померла 50-річна жінка. Правоохоронці розпочали досудове розслідування.

Про це повідомляє Нацполіція Рівненщини.

Подія сталася ввечері 19 січня у місті Здолбунів.

Попередньо поліцейські з’ясували, що жителька села Здовбицялікувала зуби з використаннямседації. Після введення препаратів у неї зупинилося дихання: медики намагалися провести реанімаційні заходи, утім вони не дали результату. На жаль, жінка померла. 

Під час огляду місця події слідчо-оперативна група вилучила речові докази, які мають значення у справі.

За фактом неналежного виконання професійних обов'язків медичним працівником слідчі ВП № 6 (м. Здолбунів) Рівненського РУП розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України.

У рамках кримінального провадження призначено ряд експертиз, зокрема судово-медичну, яка встановить причину смерті 50-річної жительки Здовбиці.

Слідчі дії тривають.

 

16 січ. 2024 14:33

Останнє оновлення  
16 січ. 2024 14:36
Здоров'я
0

783

0
Лікування зубів у дітей. Що треба знати про наркоз, медикаментозний сон і седацію

Перед тим, як погодитися на процедуру наркозу чи седації, потрібно обстежити організм дитини.


Лікування зубів у дітей. Що треба знати про наркоз, медикаментозний сон і седацію

Чи варто лікувати молочні зуби? Інколи батьки вважають, що це не обов’язкова процедура, оскільки вони все одно випадуть. Проте стоматологи говорять протилежне. Медикаментозний сон став хорошим помічником для лікування зубів у дітей. А вирвати дитині зуб без наркозу – нереально, та й ніхто за це не візьметься. Проте не варто забувати і про наслідки, до яких він може призвести.

Нещодавно Україну сколихнула новина про смерть 5-річного Велеса – сина бандуриста Віктора Пашника. У стоматології хлопчику зробили наркоз для того, щоб видалити молочні зуби. Після цього дитина впала у глибоку кому, а через місяць реанімації її серце перестало битися.

Ще один подібний випадок стався у листопаді в Тернополі. Там після седації помер хлопчик віком один рік і десять місяців. Мама привела малюка у клініку, щоб забрати карієс із молочних зубів.

Україна.info спробувала розібратися, чи безпечний медикаментозний сон та які можуть бути наслідки.

Медикаментозний сон, наркоз і седація. В чому різниця?

Наркоз. Під час введення наркозу центральна нервова система пацієнта відключається за допомогою хімічних препаратів. Як і свідомість. Тому у лікарні має бути спеціальне обладнання, що підтримуватиме організм. Наркоз у стоматології використовують не дуже часто. Лише у тих випадках, коли не можна застосувати місцеве знеболення або седацію.

Коли роблять наркоз при лікуванні зубів

  • Якщо пацієнт має алергію на препарати, що використовують для місцевої анастезії.
  • Якщо планується тривала і дуже болісна стоматологічна процедура чи хірургічне втручання.
  • Якщо пацієнт має проблеми із психічним здоров’ям.
  • Коли потрібно провести маніпуляції для дітей до трьох років.

Важливий момент. Якщо дитину ввели у наркоз, то під час проведення стоматологічної процедури поруч повинен бути анестезіолог, який слідкує за станом організму. Навіть коли маніпуляції завершили і пацієнт прокинувся, він повинен перебувати під спостереження фахівця, мінімум, пів години.

Лікування зубів уві сні, медикаментозний сон або седація

Всі вище перераховані терміни стосуються однієї процедури, яка завдає меншого впливу на організм дитини. На пацієнта одягають кисневу маску, через яку подається препарат для седації. Пацієнт переходить у стан поверхневого сну. Розбудити дитину із такого стану досить просто, на відміну від наркозу.

Види седації:

  • киснева
  • внутрішньовенна
  • внутрішньом’язова

Седація допомагає ввести організм у сон, розслабити його, але не притуплює больові відчуття. Тому лікар окремо вводить знеболююче.

Перед тим, як відвідати стоматолога і погодитися на наркоз чи на седацію, потрібно перевірити організм дитини. Здати аналізи крові, сечі, особливо приділити увагу серцю та дихальній системі. Адже саме через не виявлення хронічних захворювань, лікування зубів під наркозом може закінчитися трагічно. Для цього варто звернутися до сімейного лікаря, аби отримати всі направлення.

Лікування зубів у дітей. Що треба знати про наркоз, медикаментозний сон і седацію

Кому не можна робити наркоз?

  • Якщо дитина має захворювання дихальної системи.
  • Якщо дитина хворіє астмою, ГРВІ чи пневмонією.
  • Якщо виявлені певні ендокринологічні захворювання.
  • Якщо дитина має алегрію на ліки, які фахівці використовують для загальної анастезії.
  • Якщо у пацієнта діагностовані захворювання серця чи кровоносної системи.
  • Захворювання нирок.
  • Анемія.
  • Низький рівень тромбоцитів.
  • Висока температура тіла.
  • Якщо немовляті немає одного року.

Лікування зубів уві сні – недешева процедура. Тому батькам варто розраховувати на свої фінансові можливості. Також не варто обирати стоматологію, де послугу надають найдешевше, адже мова йде про здоров’я вашої дитини. Обов’язково проконсультуйтеся із сімейним лікарем та лікарем-анастезіологом.

Скільки часу відходять від наркозу

Коли процедура завершена, дитину виводять із наркозу. Поруч має бути і стоматолог, що проводив маніпуляцію, і анастезіолог.

Як правило, маленькому пацієнту дають поспати ще 10-15 хвилин, щоб організм відновився після процедури. Пробудження від наркозу триває 15-30 хвилин. Після цього дитина може ще деякий час відчувати сонливість та бути неактивною.