Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+12
$   41.02
  45.56

25 черв. 2024 14:08

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

187

0

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу і Герасимова

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу і Герасимова

Російських генералів звинувачують у причетності до обстрілів української енергетики.


Міжнародний кримінальний суд видав ордени на арешт Шойгу і Герасимова

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу РФ Валерія Герасимова.

Про це повідомляють на сайті МКС.

Їх підозрюють у ймовірній причетності до міжнародних злочинів, скоєних в період з 10 жовтня по щонайменше 9 березня 2023-го.

Сергій Шойгу, народився 21 травня 1955 року, був міністром оборони Російської Федерації. Валерій Герасимов народився 8 вересня 1955 року, начальник Генерального штабу Збройних сил Росії.

«…Несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді нападів на цивільні об’єкти і військовий злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею.

…Два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури. …Є  достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари російських Збройних сил по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Російські збройні сили завдали великої кількості ударів по численних електростанціях і підстанціях у багатьох місцях в Україні», - йдеться у рішенні Суду.

Такі дії Герасимова і Шойгу кваліфіковані як злочини згідно з Римським статутом.

«Є достатні підстави вважати, що підозрювані навмисно спричинили сильні страждання чи тяжкі тілесні ушкодження чи психічне чи фізичне здоров’я, несучи таким чином кримінальну відповідальність за злочин проти людяності у вигляді інших нелюдських дій.

Враховуючи те, що ключові фактичні звинувачення належним чином підтверджені доказами та іншими відповідними матеріалами, поданими на цій стадії провадження обвинуваченням, Палата вирішила, що вимоги закону для видачі запитуваних ордерів на арешт дотримано», - зазначають на сайті МКС.

Зміст ордерів видається «таємним», щоб захистити свідків і гарантувати розслідування.

Нагадаємо, ЄСПЛ визнав Росію винною у порушенні прав людини у Криму.