Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

4 груд. 2023 11:43

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

229

0

Коли можуть не оголошувати тривогу під час зльоту російського МіГа

Коли можуть не оголошувати тривогу під час зльоту російського МіГа

ЗСУ отримують від партнерів інформацію про зліт МіГа


Screenshot_9

Якщо є точна інформація, що російський МіГ у повітрі не становить загрози, ЗСУ не оголошуватимуть повітряну тривогу, однак не завжди можливо встановити, чи з ракетою він летить, чи без.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.

За його словами, партнери країн НАТО намагаються якомога швидше й якомога повніше інформувати Київ про той чи інший проліт МіГ-31К. "Плюс є наша розвідка. Але не завжди є інформація, з ракетою він летить чи без, чи це просто переліт, чи це бойовий виліт, чи просто тренувальний політ", - повідомив Ігнат.

"Якщо є точна інформація, що МіГ-31К не становить загрози - тоді, звичайно, не буде оголошуватись тривоги", - додав він.

Що стосується доручення президента Володимира Зеленського знайти рішення, щоб кількагодинні польоти МіГів не паралізували всю Україну і зокрема столицю, Ігнат заявив, що "це питання не зовсім до нас".

"Повітряні сили і надалі інформуватимуть про загрозу через МіГи і надавати цю інформацію оперативному черговому ДСНС в Києві, який, власне, і запускає систему оповіщення. Водночас керівництво держави доручило профільним міністерствам та відомствам розробити рішення щодо реагування на польоти МіГ-31К. Яким буде це рішення - не берусь казати. Ми ж і надалі будемо інформувати про загрозу", - резюмував він.

15 листоп. 2023 16:34

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

456

0
Довгі повітряні тривоги: у повітряних силах не знають, навіщо росіяни вчаться заправляти МіГи в небі

Тепер тривога лунає понад 2,5 години


Screenshot_15

Повітряні тривоги в Україні стали довшими через триваліші польоти носіїв «Кинджалів» МіГ-31К — вони відпрацьовують нові маневри й дозаправку в повітрі, але навіщо і з яких причин — у Повітряних силах ЗСУ не знають.

Раніше ці літаки відпрацьовували злети та посадки доволі швидко — тривога тривала в середньому 20 хвилин, а тепер понад 2,5 години.

Речник ПС Юрій Ігнат у коментарі «Бабелю» наголосив, що Командування не може передбачити, навчальним чи бойовим буде політ МіГ, тому загальну тривогу оголошують за кожного його злету. Головне завдання — повідомити про небезпеку. Градації рівня загроз при злетах таких літаків немає.

Утім ПС інформують, з якої причини оголошена тривога, а вже умовна організація на своєму рівні вирішує, які заходи безпеки вживати, якщо є тільки зліт МіГ, але ще немає пусків ракет.

Якщо брати до уваги пуск ракети «Кинджал», то люди мають сім хвилин для переміщення у безпечне місце. Юрій Ігнат немає відповіді на питання, чому саме зараз росіяни почали відпрацьовувати дозаправку у повітрі. Злітають вони з трьох аеродромів, які відносно близькі до України і з патрулюванням Чорного моря це ніяк не повʼязано. Для атак по Україні дозаправка теж не потрібна, тому поки незрозуміло, навіщо вони дозаправляються, каже Ігнат.

На запитання про можливі зміни у підході до тривог речник сказав, що це не компетенція Повітряних сил — вирішує вище військово-політичне командування. Наразі Командування ПС не веде з владою жодних комунікацій з цього приводу.