Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

31 трав. 2023 07:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

149

0

Керівник МАГАТЕ представив 5 принципів захисту Запорізької АЕС

Керівник МАГАТЕ представив 5 принципів захисту Запорізької АЕС

ЗАЕС окупували російські військові на початку березня 2022 року


Screenshot_6

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії ООН (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі представив пʼять принципів захисту Запорізької атомної електростанції України.

Про це він заявив під час виступу 30 травня в Радбезі ООН.

Принципи захисту ЗАЕС:

  1. Не повинно бути жодних нападів з боку станції або проти неї, зокрема на реактори, сховища відпрацьованого палива, іншу критично важливу інфраструктуру чи персонал.
  2. ЗАЕС не повинна використовуватися як склад чи база для важкого озброєння.
  3. Електропостачання АЕС не повинно наражатися на небезпеку.
  4. Усі конструкції, системи й елементи, необхідні для безпечної та надійної експлуатації ЗАЕС, повинні бути захищені від атак.
  5. Не слід робити жодних дій, які підривають ці принципи.

Рафаель Гроссі наголосив, що ці заходи потрібні, щоб запобігти небезпечному викиду радіоактивних матеріалів.

«Ситуація з ядерною безпекою та захистом, зокрема на Запорізькій АЕС, продовжує залишатися надзвичайно крихкою і небезпечною. Військові дії в регіоні тривають, а найближчим часом вони можуть значно посилитися», — зазначив гендиректор МАГАТЕ.

ЗАЕС окупували російські військові на початку березня 2022 року, відтоді вона працює під їхнім контролем. Із серпня окупанти регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, у звʼязку з чим станцію кілька разів повністю відʼєднували від енергомережі.

 

26 трав. 2023 21:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Події
0

260

0
Росіяни готують масштабну провокацію зі створення радіаційної небезпеки на АЕС

Мета цієї акції - спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування під час якого буде зупинено всі бойові дії.


IMG_20230526_215632_145

Головне управління розвідки повідомило, що в найближчі години російські окупанти готують масштабну провокацію з імітації аварії на Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомляє ГУР.

За даними розвідки, для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього загарбники мають оголосити про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно планують звинуватити Україну.

Щоб максимально приховати свої дії росіяни зірвали заплановану на 26 травня ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ, зазначають у ГУР.

Мета цієї акції - спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином окупанти сподіваються отримати жадану паузу, яку використають для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу, резюмують розвідники.