Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

2 січ. 2024 09:55

Останнє оновлення  
2 січ. 2024 09:55
Економіка
0

170

0

Гривня сягнула історичного мінімуму – НБУ встановив новий курс

Гривня сягнула історичного мінімуму – НБУ встановив новий курс

Долар подорожчав до нового історичного максимуму.


2 січня Національний банк України оновив офіційний курс гривні до долара. Це показало ослаблення національної валюти – тепер 1 долар США коштує 38,0144 гривні.

Про це повідомили у Нацбанку.

Такий курс встановлює новий історичний мінімум для української національної валюти. Ще 1 січня офіційний курс долара до гривні становив 38,0020, що теж стало рекордом.

Водночас курс євро зменшився у порівнянні з 31 грудня. Тоді він становив 42,2079 гривні за 1 євро, а на 2 січня Нацбанк встановив його у розмірі 42,0059 гривні за 1 євро.

22 груд. 2023 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 16:00
Економіка
0

81

0
«Щедрик – колядка дзвонів»: Нацбанк представив набір пам'ятних монет незвичної форми

Для монет обрали форму дзвоника.


21 грудня, голова Національного банку України Андрій Пишний спільно із заступником голови Місії США в Україні Робертом Нідемом презентували набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів».

Про це йдеться на сайті Нацбанку.

Набір із трьох срібних пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» продовжує серію «Українська спадщина» та присвячений одному з національних музичних символів України – всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі», – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Про дизайн монет

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна).

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик».

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.