Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

22 черв. 2022 14:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Топ новиниСвіт
0

57

0

Фінляндія заявила про готовність воювати з Росією

Фінляндія заявила про готовність воювати з Росією


Фінляндія заявила про готовність воювати з Росією

Фінляндія десятиліттями готувалася до можливого російського нападу. Тож країна готова воювати, якщо це станеться.

Про це, як предає  Reuters, заявив голова Міноборони країни Тімо Ківінен.

Фінляндія нагромадила значний арсенал військової техніки, а її люди мотивовані на боротьбу

"Найважливіша лінія оборони - між вухами (образно - у голові - ред.), що зараз доводить війна в Україні", - сказав Ківінен в інтерв'ю.

Країна, яка колись не приєдналася до НАТО, зараз подає заявку на вступ до військового альянсу через побоювання, що росія може вторгнутися в країну, як це сталося з Україною 24 лютого.

З часів Другої світової війни Гельсінкі підтримують високий рівень військової готовності.

"Ми систематично розвивали нашу військову оборону саме для такого типу військових дій, що ведуться там (в Україні – ред.), із масованим використанням вогневої потужності, бронетанкових сил, а також повітряних сил", - сказав Ківінен.

  • У країні з населенням 5,5 мільйона осіб чисельність військ воєнного часу становить близько 280 000 осіб, а 870 000 осіб проходять підготовку як резервісти.
  • Країна також побудувала одну з найсильніших у Європі артилерійських систем та запаслася крилатими ракетами з дальністю польоту до 370 км. Вона витрачає на оборону 2 відсотки ВВП, що вище, ніж у багатьох країнах НАТО.
  • Вона замовляє чотири нові військові кораблі, а також 64 винищувачі F-35 в американського оборонного гіганта Lockheed Martin.
  • Країна планує замовити до 2000 безпілотників, власне зенітне обладнання великої висоти та будує загородження на кордоні з росією.

Близько 82 відсотків респондентів під час опитування, проведеного міністерством оборони 18 травня, заявили, що готові брати участь у національній обороні, якщо Фінляндія зазнає нападу.

Тим не менш, Ківінен привітав рішення Фінляндії подати заявку на вступ до НАТО.

Членство в НАТО дозволить Фінляндії підвищити свій потенціал раннього попередження завдяки участі у спільному контролі повітряного простору альянсу, вважає міністр.

Фінляндія також виграє від стримування, оскільки буде частиною альянсу, де напад на одного члена є нападом на всіх його членів, зазначив він.

Проте, за його словами, "основна відповідальність за оборону Фінляндії, як і раніше, лежатиме на Фінляндії".