Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.44
  46.24

17 трав. 2024 10:54

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

366

0

Електронний кабінет: коли запрацює і як оновити дані військовозобов’язаним

Електронний кабінет: коли запрацює і як оновити дані військовозобов’язаним

Яку інформацію міститиме електронний кабінет?


Електронний кабінет: коли запрацює і як оновити дані військовозобов’язаним

18 травня вступить в дію закон про мобілізацію, що передбачає оновлення персональних даних військовозобов’язаних протягом 60 днів, тобто, до 16 липня. Зробити це можна буде через Центри надання адміністративних послуг, ТЦК СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) або електронний кабінет. Якщо перші два способи – зрозумілі, то щодо останнього виникає чимало запитань.

Україна.info зібрала інформацію, що наразі відома про електронний кабінет військовозобов’язаного. Коли він запрацює та як ним користуватися.

Коли запрацює е-кабінет?

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів NV, що електронний кабінет має розпочати свою роботу у день, коли почне діяти новий закон, – 18 травня. Тоді ж військовозобов’язаним стане доступний реєстр «Оберіг».

За словами посадовця, протягом 30 днів кабінет функціонуватиме у тестовому режимі: «будь-яка новизна потребує адаптації». Повноцінно сервіс запрацює у червні. Раніше називали дату 25 червня.

Громадяни, які оновлять свої дані, виконають вимоги закону.

Користуватися електронним кабінетом зможуть також українці, що мешкають за кордоном. Після оновлення даних вони знову зможуть отримувати консульські послуги.

«Громадяни України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, зможуть оновити інформацію про себе. Йдеться про обмежену кількість персональних даних, а саме — місце фактичного проживання, засіб комунікації і відношення до військової служби. Після цього вони отримають згенерований QR-код, який буде доказом того, що вони виконали вимоги закону і можуть отримувати консульські послуги за кордоном», — зазначив Веніславський.

Як працюватиме кабінет військовозобов'язаного?

Заступниця міністра оборони України Катерина Чорногоренко розповіла у фейсбуці, що мобільний застосунок для військовозобов'язаних буде доступним для завантаження на смартфонах в:

  • App Store
  • Google Play Market.

За її словами, це дозволить максимально швидко оновити дані і побачити, які дані щодо вас є у реєстрі «Оберіг».

Чи обов'язково завантажувати застосунок?

Ні, це зручність, яку пропонує держава. Мобільний застосунок — один із способів оновлення даних, яке необхідно зробити впродовж 60 днів з 18 травня. Ви можете особисто звернутись до ТЦК або ж зробити це дистанційно через застосунок.

Про захист персональних даних

За твердженням Міністерства оборони, для електронного кабінету військовозобов’язаного розробили спеціальну систему захисту.

«Цифрова команда Міноборони працює над тим, щоб запустити застосунок 18 травня. Для нас важливою є безпека даних, тому ми приділяємо особливу увагу цьому напрямку», - наголосила Чорногоренко.

У Міноборони запевнили, що завдяки роботі кіберфахівців «росіяни не отримають жодної інформації про українських людей».

Що таке «Оберіг»?

«Оберіг» - це база даних про військовозобов’язаних, призовників і резервістів, створена для ведення військового обліку. Реєстр наповнюється автоматично із різних джерел. Зокрема з державних реєстрів, а також даними, зібраними працівниками ТЦК та СП.

База містить таку інформацію про людину: ПІБ, місце проживання, дата народження, сімейний стан, відомості про членів сім’ї, місце роботи, судимість, відомості про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, присвоєна ВОС, звання тощо.

Нагадаємо, прикордонники розповіли, у кого з 18 травня перевірятимуть військово-облікові документи на кордоні.