Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

10 груд. 2023 13:12

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

121

0

Екоактивісти перефарбували Венеціанський канал на знак протесту

Екоактивісти перефарбували Венеціанський канал на знак протесту

Зробили вони це на знак протесту проти «провалу міжнародних кліматичних переговорів».


2023-12-10 130914

В суботу, 9 грудня, екоактивісти з групи Extinction Rebellion вилили барвник у Гранд-канал Венеції та ще декілька італійських річок на знак протесту проти «провалу міжнародних кліматичних переговорів».

Про це пише видання France24.

Активісти, які висіли на мотузках і джгутах, розгорнули банер зі знаменитого мосту Ріальто у Венеції з написом «COP28: поки уряд говорить, ми висимо на волосині».

«Кліматична криза вже має катастрофічний вплив на Італію, наука говорить нам, що ситуація погіршуватиметься, а політики втрачають час на фарс. Ми повстаємо проти цієї бездіяльності, ми не можемо мовчати, поки наше майбутнє продано викопним промисловим підприємствам!», – кажуть активісти.

Подібні дії були проведені у річці Тибр в Римі, у міланському каналі та у По в Турині, згідно з зображеннями, опублікованими в соціальних мережах.

У виданні додають, що у травні екоактивісти пофарбували у чорний колір басейн культового фонтану Треві в Римі після смертоносної повені на північному сході Італії, яка, на їхню думку, була «попередженням» про зміну клімату.

Екоактивісти перефарбували Венеціанський канал на знак протесту

5 листоп. 2023 16:03

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

208

0
Назвали найбільш забруднене місто світу

У рейтингу IQAir показник забруднення Нью-Делі склав 331 бал.


Screenshot_17

Нью-Делі (столиця Індії) вкотре очолила перелік найбільш забруднених міст світу.

Про це повідомляє швейцарська організація IQAir, яка займається моніторингом викидів.

У рейтингу IQAir показник забруднення Нью-Делі склав 331 бал. На другому місці — місто Лахор у Пакистані, з показником 221 бал. На третьому місці — китайський Шеньян — 109 балів. Чикаго і Детройт у США — на дев'ятому і десятих місцях відповідно (109 і 106 балів). Київ опинився на 109 місці. Показник забруднення української столиці — 6 балів за індексом забруднення.

IQAir збирає дані у режимі реального часу. Показник 0—50 балів вважається хорошим, тоді як значення між 400 і 500 балів негативно впливають на здорових людей і становлять небезпеку для тих, хто має захворювання.

6 листоп. 2023 17:38

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

141

0
Назвали місто, яке найшвидше тоне у світі

Містом, що найшвидше у світі потопає, залишається Мехіко.


Screenshot_6

Дослідники назвали місто, яке швидше за всі інші опиняється на межі зникнення в результаті затоплення.

Про це повідомляє  IFLScience.

Зокрема, на початку цього року дослідження з використанням супутникових даних показало, що Нью-Йорк опускається відносно швидко - 1-2 міліметри на рік. На думку вчених, одним з факторів, що сприяють цьому, є величезна вага висотних будівель міста. Також вони вважають, що міста тонуть і через надмірне відкачування ґрунтових вод.

У 2022 році команда виміряла швидкість просідання 99 прибережних міст, яким загрожує затоплення, використовуючи супутникові дані, зібрані між 2015 і 2020 роками. Вони виявили, що в більшості міст частина землі просідає швидше, ніж підвищується рівень моря, а це означає, що ці міста можуть опинитися під загрозою затоплення раніше ніж очікувалося.

Команда зафіксувала найшвидше осідання суші в Південній, Південно-Східній та Східній Азії. Однак швидке занурення міст під воду також було зафіксовано в Північній Америці, Європі, Африці та Австралії.

За результатами дослідження вчені також склали рейтинг міст, які найшвидше тонуть:

  • Тяньцзінь, Китай - занурюється зі швидкістю 5,22 сантиметра на рік,
  • Семаранг, Індонезія - занурюється зі швидкістю 3,96 сантиметра на рік,
  • Джакарта - занурюється зі швидкістю 3,44 сантиметра на рік.

Також єдиним американським містом, яке потрапило до топ-10, став Х'юстон, що опускається зі швидкістю 1,95 сантиметра на рік.

Проте містом, що найшвидше у світі потопає, залишається Мехіко. Дослідження, проведене в 2021 році, показало, що місто опускається з досить постійною швидкістю 50 сантиметрів на рік з 1950 року. Просідання відбувається не внаслідок відкачування підземних вод, а через ущільнення багатого на глину дна озера, на якому було побудовано місто.