Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

11 лип. 2023 18:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

126

0

Чи запросили Україну в НАТО?

Чи запросили Україну в НАТО?

Опублікована підсумкова заява саміту в Вільнюсі


20230706173654-6849
Фото - Liga.net

Країни-члени НАТО узгодили спільне комюніке щодо України під час дискусій на саміті у Вільнюсі. В ньому союзники окреслили бачення того, яким має бути шлях нашої країни до членства в Альянсі.

Про що йдеться в комюніке

1. Глави держав і урядів НАТО підтверджують міцні трансатлантичні зв'язки, єдність, згуртованість і солідарність у критичний момент для безпеки та міжнародного миру і стабільності.

"Ми продовжуватимемо забезпечувати нашу колективну оборону від усіх загроз, звідки б вони не походили, на основі 360-градусного підходу, щоб виконати три основні завдання НАТО: стримування й оборона, запобігання та врегулювання криз і безпека на основі співробітництва", - ідеться в документі.

2. Лідери країн НАТО тепло вітають президента України Володимира Зеленського на першому засіданні Ради НАТО-Україна.

"Ми з нетерпінням очікуємо наших цінних обмінів із главами держав і урядів Австралії, Японії, Нової Зеландії та Республіки Корея, а також із главою Європейської ради та главою Єврокомісії на цьому саміті", - ідеться в документі.

3. НАТО вітає Фінляндію як нового члена Північноатлантичного союзу. Це історичний крок як для Фінляндії, так і для НАТО.

4. Країни НАТО підтверджують відданість політиці "відкритих дверей" НАТО і статті 10 Вашингтонського договору.

"Кожна країна має право вибирати свої власні механізми забезпечення безпеки. Ми з нетерпінням чекаємо можливості прийняти Швецію як повноправного члена Північноатлантичного союзу", - йдеться в документі.

5. Мир у євроатлантичному регіоні порушено. Російська Федерація порушила норми і принципи, що сприяли створенню стабільного і передбачуваного європейського порядку безпеки.

"РФ являє собою найбільш значну і пряму загрозу безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні. Тероризм у всіх його формах і проявах є найбільш прямою асиметричною загрозою безпеці наших громадян, а також міжнародному миру і процвітанню. Загрози, з якими ми стикаємося, мають глобальний і взаємопов'язаний характер", - йдеться в комюніке.

6. Конфлікти, крихкість і нестабільність в Африці та на Близькому Сході безпосередньо впливають на безпеку альянсу і партнерів.

"Заявлені амбіції і політика примусу КНР кидають виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям. Ми, як і раніше, відкриті для конструктивної взаємодії з КНР, зокрема для забезпечення взаємної транспарентності, з метою захисту інтересів безпеки Північноатлантичного союзу", - йдеться в документі.

При цьому наголошується, що альянс продовжує стикатися з кібернетичними, космічними, гібридними та іншими асиметричними загрозами, а також зі зловмисним використанням нових і руйнівних технологій.

11 лип. 2023 13:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

79

0
Зеленський жорстко висловився про можливе рішення саміту НАТО: «Україна теж заслуговує на повагу»

У Вільнюсі обговорюються формулювання без України


350709296_1397264914453808_3578729095943437145_n

11 липня, по дорозі на саміт НАТО у Вільнюсі, Володимир Зеленський опублікував пост у Фейсбуці, в якому обурився можливим рішенням саміту. Він зазначив, що Україна теж заслуговує на повагу. Союзники ж, навіть не визначили конкретних дат щодо запрошення стати членом НАТО.

«Ми цінуємо наших союзників. Ми цінуємо нашу спільну безпеку.

І ми завжди цінуємо відкриту розмову.

Україна буде представлена у Вільнюсі, на саміті НАТО. Бо це – повага.

Але Україна теж заслуговує на повагу.

Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України.

Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України…

Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу.

А значить, залишається можливість торгуватися членством України в НАТО – у переговорах із Росією. А для Росії це означає мотивацію й надалі продовжувати свій терор.

Невизначеність – це слабкість.

І я відверто обговорю це на саміті», - написав президент.


0
0