Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

16 листоп. 2023 15:43

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

207

0

Чорнобильський заповідник похвалився новими фото рисі

Чорнобильський заповідник похвалився новими фото рисі

Два роки тому на території України мешкало 40 особин рисі.


Screenshot_11

У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику зафіксували присутність рисі.

У заповіднику повідомляють, що в минулому столітті цей вид повністю зник з території Українського Полісся: фіксували лише заходи окремих особин з рідкісних репродуктивних оселищ Білорусі.

"Тепер ось ми хвалимось новими й новими світлинами цього пухнаcтого хижака з китичками, популяція якого є цілком сталою на заповідній території", – зазначають працівники заповідника.

За даними заповідника, чисельність популяції рисі в Україні станом на початок 2020 року складала близько 40 особин: 10 з них зафіксували на Рівненщині, 5 – на Житомирщині, 25 – на півночі Київщини.

10 листоп. 2023 17:41

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

194

0
Почувається, ніби вдома: у Чорнобильській зоні сфотографували бурого ведмедя

У Чорнобильській зоні побачили найбільшого хижака Європи


Screenshot_17

Ключові моменти

Заповідник відновив свою діяльність, там залишилися його цінні мешканці

За допомогою фотопасток на території Чорнобильського біосферного заповідника вдалося зафіксувати присутність бурого ведмедя. Раніше його бачили там у 2020 та у 2022 роках.

«Завдяки фотопасткам, ми змогли в цьому році задокументувати на теренах Заповідника присутність бурого ведмедя – вид, який вже фіксували у 2020 та 2022 роках.

Отримана інформація вказує, що, попри негаразди воєнного часу, найбільший хижак Європи не покинув Чорнобильський заповідник, а почувається тут, ніби вдома.

Спостереження за слідами ведмедя, що регулярно реєструвались протягом останніх місяців співробітниками відділень природоохоронної науки під час патрулювання території, тепер підкріплені чіткими фотодоказами. За оцінками експертів, фотографії свідчать про дорослого самця», - йдеться на сторінці заповідника у фейсбуці.

Минуло півтора року, як заповідник почав відновлювати свою діяльність після окупації. Там заново відбудували інфраструктуру охорони та дослідження.

Почувається, ніби вдома: у Чорнобильській зоні сфотографували бурого ведмедяПочувається, ніби вдома: у Чорнобильській зоні сфотографували бурого ведмедя - фото 2Почувається, ніби вдома: у Чорнобильській зоні сфотографували бурого ведмедя - фото 3