Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+17
$   39.43
  42.75

4 квіт. 2024 14:07

Останнє оновлення  
4 квіт. 2024 14:10
Економіка
0

760

0

Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото

Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото

ДТЕК наголошує, що для прикриття енергетичних об'єктів Україні терміново потрібно більше систем ППО.


Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото

Іржавий розплавлений метал і купи попелу залишилися в диспетчерській електростанції, на яку Росія напала минулого місяця, знищивши обладнання та викликавши масову пожежу, яка призупинила роботу всієї станції на невизначений термін.

Електромережа України є настільки важливою ціллю для російських ракетних ударів, що розкриття назви або місцезнаходження цього об’єкта, яким керує ДТЕК, найбільший приватний виробник електроенергії в країні, може поставити під загрозу станцію та її працівників, дозволяючи російським силам оцінити ступінь пошкодження об'єкта для планування майбутніх ударів, повідомили представники ДТЕК і Міненерго.

Репортаж з місця події опублікувало видання The Washington Post.

Минулого місяця росіяни одночасно вразили численні об’єкти енергетичної інфраструктури по всій Україні, знищили 80 відсотків потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Навіть з належними запасами усунення пошкоджень може зайняти багато місяців…

«Такі атаки, які послаблюють і без того зруйновану війною економіку України, майже неможливо відбити, тому що Україні не вистачає належної протиповітряної оборони. Удари також показують, що Росія невблаганна у жорстокому переслідуванні своїх військових цілей, готуючи подальші наземні наступальні дії», - зазначають журналісти.

Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото

Труднощі із захистом від атак також створюють труднощі для відновлення енергетичних об’єктів, які є ключовими для підтримки світла країни та її бізнесу, оскільки вони завжди можуть отримати новий удар, створюючи відчуття виснаження та марності.

Нещодавні удари Росії, які були завдані після того, як минули найхолодніші дні зими, можуть відображати спробу Кремля використати вразливість України.

«Росія знає, що ми зараз у протиповітряній обороні слабші, ніж навіть чотири місяці тому», - зазначає генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

Росія знає розташування шести теплових електростанцій ДТЕК, які працюють на підконтрольній Україні території, але не знає масштабів збитків, завданих її ударами, заявили представники ДТЕК. Розголошення будь-яких подробиць про той чи інший об’єкт може призвести до того, що він повторно стане мішенню. Тому представники ДТЕК організували візит для журналістів за умови нерозголошення місцезнаходження та іншої ідентифікаційної інформації про об'єкт.



Україна терміново очікує від США допомоги на 60 мільярдів доларів, яку республіканці в Конгресі блокували місяцями. Спікер Палати представників Майк Джонсон наразі відмовляється поставити пакет на голосування навіть після особистих прохань президента України Володимира Зеленського.

Удосконалена протиповітряна оборона, в тому числі розроблені США системи Patriot, які Вашингтон та інші союзники по НАТО надали минулого року, допомогли відбити багато атак Росії, але офіційні особи в Києві кажуть, що запаси боєприпасів скорочуються.

У пошуках швидких рішень для своїх існуючих потужностей ДТЕК також шукає інвестиції для розширення своїх проектів зеленої енергетики, включаючи вітряні електростанції, які Росії було б важче пошкодити, оскільки інфраструктура розгалужена.

Такі проекти також було б важче для Росії, ніж старі електростанції, які були розроблені в радянську епоху, тобто Москва, ймовірно, досі має креслення об’єктів. Але поки не буде забезпечено фінансування для більш екологічних проектів, Україна повинна в основному покладатися на електростанції, які працюють на викопному паливі.

Не всі працівники можуть сховатися під землею під час атак. Деякі повинні підтримувати роботу об'єкта.

Працівники усвідомлюють, що кожен день, коли вони приходять на роботу, може означати черговий удар або загибель.

«Мій прогноз невтішний», – сказав енергетик Олександр. «Без міжнародної підтримки ми не виживемо».

Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото - фото 2Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото - фото 3Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК. Фото - фото 4