Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 02 травня
+24
$   39.64
  42.3

18 берез. 2024 10:17

Останнє оновлення  
18 берез. 2024 10:17
Здоров'я
0

1068

0

БЦЖ – чому щеплення дуже важливе для немовлят?

БЦЖ – чому щеплення дуже важливе для немовлят?

Центр громадського здоров'я розповів про важливість вакцинації від туберкульозу.


Фото - ілюстративне

Понад 100 років тому французькі лікарі Альбер Кальметт і Каміль Герен створили зі збудника туберкульозу корів бактерію, що спричиняє імунну відповідь, але не туберкульоз. Сьогодні цей мікроорганізм відомий як бацила Кальметта — Герена, або вакцина БЦЖ.

ВООЗ рекомендує одну дозу БЦЖ усім немовлятам у країнах, де досі поширений туберкульоз, якою, на жаль, є і Україна. Щеплення роблять новонародженим у пологовому в перші дні життя.

Про це розповідає Центр громадського здоров’я.

Чому потрібно робити щеплення БЦЖ?

Туберкульоз у маленьких дітей вражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником, і дитина може померти. Саме тому важлива вакцинація проти туберкульозу у ранньому віці — ефективний захист триває щонайменше п’ять років.

«Вакцинація БЦЖ не може спричинити жодної хвороби, навіть якщо імунна система ніяк не зреагує, адже у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени зникли тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів «пересівали» культуру бактерії», - пояснюють у ЦГЗ.

Якщо в пологовому не зробили щеплення, чи потрібно робити його пізніше?

Якщо дитину з якихось причин не вакцинували в пологовому, то необхідно зробити щеплення якнайшвидше. Зверніться до педіатра, щоб отримати направлення на вакцинацію.

Цікаві факти про БЦЖ

  • Вакцину використовують для лікування від раку сечового міхура:
  • Тривають клінічні дослідження ефективності БЦЖ для лікування пацієнтів з діабетом 1 типу і профілактики хвороби Альцгеймера. Але про запровадження такого лікування говорити ще зарано.

«Головне, що треба запам’ятати, — це ефективність, безпечність та безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від розсіяного туберкульозу і смерті внаслідок нього», - наголошують у центрі громадського здоров’я.

Нагадаємо, профілактичні щеплення можна буде зробити в аптеці.