Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

24 берез. 2024 14:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Культура
0

724

0

Башту в Камʼянці-Подільському відреставрують архітектори зі Львова та Харкова

Башту в Камʼянці-Подільському відреставрують архітектори зі Львова та Харкова

Архітектори показали проєкт майбутньої реконструкції. 


Команда архітекторів з Львівської політехніки перемогла у Всеукраїнському архітектурному конкурсі, запропонувавши проєктне рішення щодо реставрації Кушнірської башти в Кам’янці-Подільському

Тепер політехніка поділилась проєктом із спільнотою.

Рішення архітекторів полягає в збереженні історичної цінності за допомогою мінімального втручання. Замість повного відтворення, вони обрали шлях реставрації, підкреслюючи слід часу як свідчення минулого.

Основні функції будівлі

  • І поверх – рецепція з туристичним інфопоінтом, хата-читальня з можливістю купувати, читати книги та обмінюватися ними (book sharing), також тут можна працювати за ноутбуком чи підзарядити телефон. Допоміжні приміщення: блок санвузлів, гардероб для працівників, гардероб для шкільних екскурсій. Перший поверх можна використовувати як укриття.
  • ІІ поверх – основний експозиційний зал (можна використовувати для збірок місцевих археологічних знахідок, етнографічних чи краєзнавчих експозицій, періодичних виставок сучасного мистецтва). Додаткові приміщення: кабінет для працівників закладу, сховище – запасник для опрацювання виставкових матеріалів та подальшого формування експозицій.
  • ІІІ поверх – VR-зал (зал віртуальної реальності) для відтворення історичних батальних сцен давнього міського побуту, ремесел.
  • IV поверх – невеликий кінозал для 25–45 осіб з можливістю переглядів кінопоказів, арт-постановок, влаштування дискусійних клубів та інших подій культурно-соціального життя.
  • V поверх – конференц-зал місткістю до 100 відвідувачів, можна розділити на два менші зали і зону для кейтерингу.
  • VІ поверх – кафе з антресоллю, з верхньою інсоляцією та оранжереєю.

Над проєктом працювала команда у складі доцентки кафедри архітектурного проєктування та інженерії Львівської політехніки і Харківської школи архітектури Ольга Криворучко та випускників і студентів Львівської політехніки та Харківської школи архітектури – Данила Галанджія, Олени Залужної, Анастасії Нікуліної, Олександра Гуцуляка, Анастасії Іртюги.

Башту в Камʼянці-Подільському відреставрують архітектори зі Львова та ХарковаБашту в Камʼянці-Подільському відреставрують архітектори зі Львова та Харкова - фото 2Башту в Камʼянці-Подільському відреставрують архітектори зі Львова та Харкова - фото 3

Нагадаємо, кам’янець-Подільська фортеця: історія замку та легенда про шокованого султана.