Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

21 груд. 2023 06:44

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

132

0

Астронавти показали «Різдвяну ялинку» в космосі

Астронавти показали «Різдвяну ялинку» в космосі

«Хвоя» у ялинці — це газ туманності, підсвічений зеленим світлом.


NASA опублікувало знімок зоряного скупчення NGC 2264, також відомого як «Різдвяна ялинка».

NGC 2264 — це скупчення молодих зірок віком від одного до п'яти мільйонів років у Чумацькому шляху на відстані близько 2500 світлових років від Землі.

«Зорі в цьому скупченні є як менші, так і більші за Сонце. Маса деяких із них становить лише одну десяту сонячної. Інші ж масивніші за нашу зірку в сім разів», -  повідомили у НАСА.

Сині та білі вогні – це молоді зірки. «Хвоя» — це газ туманності, підсвічений зеленим світлом.

7 груд. 2023 15:59

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

78

0
Астронавти МКС знайшли загублений помідор, який шукали 8 місяців

Увесь час астронавта, який доглядав за врожаєм, жартома звинувачували, що він з’їв помідор.


2023-12-07 151249

Астронавти знайшли залишки помідора, який був вирощений на Міжнародній космічній станції, але загубився представником NASA Френком Рубіо понад 8 місяців тому.

Історію втраченого помідора розповіли у виданні Space.

Карликовий помідор був частиною врожаю, за яким Рубіо доглядав. Кожен астронавт МКС отримав зразки помідорів після збору врожаю у березні 2023 року, але запакований у спеціальний пакет помідор Рубіо полетів і загубився. Деякий час члени екіпажу жартома звинувачували астронавта у тому, що він з’їв овоч.

Про зниклий помідор вперше публічно заговорили у вересні цього року, коли Рубіо спілкувався із Землею щодо несподівано встановленого рекорду для астронавта – він пробув на космічній станції 371 день, замість 6 місяців. Це сталося через проблеми із російським космічним кораблем «Союз».

Жартома астронавт сказав, що витратив декілька годин на пошуки зниклого помідора. Хоча насправді, Рубіо, як і інші астронавти, не приділяв багато часу пошукам. За час перебування в космосі він встиг провести багато важливих експериментів.

Після того, як астронавт повернувся на Землю в жовтні, його запитали за зниклий овоч. Але Рубіо сказав, що помідор не знайшли на МКС.

«Ви знаєте, реальність проблеми в тому, що вологість на МКС близько 17%. Ймовірно, овоч висох настільки, що вже не зрозуміло, що це. Сподіваюся, його знайдуть», – додав астронавт.

Залишки цього помідора через 8 місяців виявили астронавти на космічній станції абсолютно випадково.