Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

4 трав. 2023 16:45

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Політика
0

113

0

Арестович розповів, чому атака на Кремль була провокацією та навіщо це Росії

Арестович розповів, чому атака на Кремль була провокацією та навіщо це Росії

Росія хоче таким чином послабити хоча б трохи військову підтримку України і, можливо, пояснити скасування параду на Красній площі в Москві.


image

Атака безпілотників по Кремлю є російською провокацією.

Про це заявив військово-політичний експерт Олексій Арестович в ефірі Фейгін Live.

Арестович пояснив, що Україні невигідно здійснювати подібну атаку з ескалацією такого роду.

"Нам потрібна системна підтримка контрнаступу. Насамперед політична і військова", - підкреслив експерт.

За словами Арестовича, Захід не хоче ескалації війни в Україні не через страх, а тому що всі здорові, нормальні люди не хочуть великої війни. У разі реалізації подібного сценарію вся територія України перетвориться на поле бойових дій, а масштаби руйнувань будуть у кілька разів більшими.

"Ми не зацікавлені. Тому і Офіс президента чітко заявив, що це не Україна. І це поза межами звичайних жартів, що "це не ми" з підморгуванням. Це точно не ми. Головна мета цього було підняття політичних ставок напередодні контрнаступу, щоб шуганути Захід, вплинути на громадську думку, на можливі рішення", - зазначив експерт.

Олексій Арестович додав, що Росія хоче таким чином послабити хоча б трохи військову підтримку України і, можливо, пояснити скасування параду на Красній площі в Москві.

Нагадаємо, що Зеленський висловив переконання, що російський лідер звинувачує Україну в цій буцімто атаці та спробі замаху на нього через те, що Росія не має жодних перемог на полі бою.

4 трав. 2023 07:57

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Світ
0

97

0
Росія, ймовірно, інсценувала атаку на Кремль: ISW пояснив причину

Кремль може використати таку «атаку», щоб виправдати або скасування, або подальше обмеження святкування 9 травня


1869457810_173_0_2902_2047_1920x0_80_0_0_0f0d6080b5fd0a2430135f4c8ab8f577

РФ, ймовірно, самостійно організувала удар безпілотника по Кремлю 3 травня, щоб таким чином донести важливість ведення війни проти України до росіян і створити умови для ширшої соціальної мобілізації.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни ISW.

Аналітики наводять декілька ознак, які вказують на те, що удари були цілеспрямовано організовані і проведені внутрішніми силами РФ.

«Російська влада нещодавно вжила заходи для посилення внутрішньої протиповітряної оборони, в тому числі в самій Москві. Тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники змогли б прорватися крізь численні кола ППО і підірватися або бути збитими прямо над «серцем» Кремля таким чином, щоб можна було отримати ефектні кадри», – йдеться у звіті.

Знімки з геолокацією від січня 2023 року показують, що російська влада розміщує зенітні ракетні комплекси «Панцир» неподалік Москви, щоб створити кола ППО навколо міста, зауважили експерти.

Вони вважають, що удар, унаслідок якого такі засоби ППО уникли виявлення та знищення і змогли уразити таку важливу ціль, як Сенатський палац у Кремлі, став би значною скрутою для Росії.

Росія, ймовірно, інсценувала атаку на Кремль: ISW пояснив причину

«Негайна, послідовна та скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що напад був внутрішньо підготовлений таким чином, що його передбачувані політичні наслідки переважували здивування», – підкреслили в ISW.

Крім того, аналітики звертають увагу, що Кремлю не вдалося своєчасно та послідовно дати інформаційну відповідь на інші військові приниження, включаючи втрату захоплених раніше Балаклії та Херсона у вересні та листопаді 2022 року.

«Швидкий та послідовний виклад офіційної російської версії ударів передбачає, що Росія інсценувала цей інцидент у безпосередній близькості від святкування Дня Перемоги 9 травня, щоб представити війну своєї внутрішньої аудиторії як щось екзистенційне», – йдеться в повідомленні.

Також Кремль може використати таку «атаку», щоб виправдати або скасування, або подальше обмеження святкування 9 травня, що, ймовірно, посилить інформаційну роботу, яка зображує війну проти України як пряму загрозу дотриманню Росією «шанованих історичних подій"», вважають фахівці.

Раніше в ISW оцінювали, що РФ вживає низку заходів, щоб представити свою загарбницьку війну проти України як екзистенційну для російської аудиторії та підготуватися до ширшої соціальної мобілізації.