Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

2 квіт. 2024 15:12

Останнє оновлення  
2 квіт. 2024 15:12
Події
0

159

0

Американська PepsiCo відкрила новий завод у Росії

Американська PepsiCo відкрила новий завод у Росії

Корпорація перебуває у переліку міжнародних спонсорів війни.


Під російським Новосибірськом запускає першу чергу заводу з виробництва снеків та солоних закусок американська компанія PepsiCo.

Про це заявив міністр сільського господарства Новосибірської області Євген Лещенко, передає пропагандистське ТАСС.

Проєкт орієнтований на постачання продукції по Сибіру і за кордон. Міністру «поки не зрозуміло», коли підприємство вийде на проєктну потужність, бо виникли «складнощі» з постачанням технологічного обладнання, яке перебуває під санкціями.

«Воно все імпортне, перебуває під санкційними обмеженнями», – заявив російський міністр.

Для своєї роботи підприємство використовує картоплю, вирощену в регіонах Сибіру, зазначив Лещенко. Потужність заводу зараз становить близько 60 тисяч тонн.

Лещенко також уточнив, що завод вироблятиме снеки та солоні закуски. Єдиний бренд чипсів, вказаний на російському сайті PepsiCo, – це Lay's, який присутній і на території Україні.

Відомо, що будівництво заводу розпочалося на території промислово-логістичного парку Новосибірської області ще восени 2020 року. Спочатку запустити перші черги проєкту планувалося у 2021 році, але терміни перенесли. Інвестиції в цей завод оцінювалися на суму понад 12 млрд рублів.

PepsiCo продовжує працювати у РФ?

З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України, у березні 2022 року PepsiCo заявляла про припинення в Росії рекламних заходів та виробництва деяких напоїв, водночас дозволила продавати інші продукти – дитяче харчування.

Попри заяви американської компанії, за 2023 рік чистий прибуток в РФ зріс на 333% – до 525 мільйонів доларів. Компанія сплатила приблизно 115 мільйонів доларів податків у кремль. Згодом це Національне агентство з питань запобігання корупції внесло PepsiCo до списку міжнародних спонсорів війни. За даними НАЗК, у компанії є в Росії 19 заводів, десятки тисяч працівників і 600 відкритих вакансій.

Відомо, що PepsiCo виробляє прохолоджувальні напої, соки, чипси, закуски, молочні продукти та інші продукти харчування під основними марками Chester’s, Chipsy, Lay’s, Mirinda, Pasta Roni, Pepsi, Propel, Sandora, 7up, Simba, Snack a Jacks, Sonric’s, Tropicana, «Агуша», «Чудо», «Слов’яночка», «Садочок», «Сандорик», «Машенька» тощо.