Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+17
$   41.44
  46.24

17 верес. 2024 14:30

Останнє оновлення  
17 верес. 2024 15:08
Суспільство
0

160

0

1 000 000 людей втратили Україна та Росія з початку великого вторгнення – WSJ

1 000 000 людей втратили Україна та Росія з початку великого вторгнення – WSJ

Видання назвало ймовірні втрати серед українських військових.


1 000 000 людей втратили Україна та Росія з початку великого вторгнення – WSJ

З початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року кількість загиблих українців та росіян сягнула одного мільйона осіб.

Такі цифри оприлюднило видання Wall Street Journal.

Журналісти зазначають, що назвати втрати з обох сторін було складно, оскільки Україна та Росії відмовляються надавати офіційні дані. А озвученим посадовцями цифрам не всі довіряють.

Конфіденційна оцінка України, зроблена цього року, говорить, що кількість загиблих українських військових становить 80 000, ще 400 000 поранених. Про це пише WSJ, посилаючись на поінформовані джерела. Тим часом західні розвідка варіюється у російських втратах: деякі вважають, що кількість загиблих досягає майже 200 000 і поранених близько 400 000.

Оскільки Росія використовує на полі бою в Україні погано навчених солдатів, то ці втрати для неї створюють проблеми. Разом з тим, РФ потрібно змінювати ситуацію в Курській області.

Населення України значно менше «гігантської сусідки», тому втрати на війні – дуже болючі.

Цифри втрат швидко зростають. Фахівці вважають, що це призведе до довгострокового руйнівного ефекту для обох країн, які ще до початку повномасштабного вторгнення мали проблеми зі зменшенням населення, головним чином через економічні та соціальні проблеми, пише видання.

Вони також демонструють одну з мотивацій російського президента Володимира Путіна для початку вторгнення в 2022 році: збільшити населення Росії шляхом поглинання українців.

Демографи зазначають, що Україна втратила мінімум 10 мільйонів своїх громадян – частина залишається під окупацією, інші – стали біженцями за кордоном.

Путін давно оголосив вирішення проблеми хронічного демографічного спаду Росії пріоритетом. Тому Кремль посилив кампанію русифікації на загарбаних землях і також вдався до масштабного викрадення дітей і нав’язування російського громадянства.

«Демографія є пріоритетом для Путіна, і він хоче використати Україну та її народ для консолідації слов’янського ядра Росії, - цитує WSJ Івана Крастева, політолога болгарського походження та автора книги про європейську демографію. - Але для України дилема екзистенційна: скільки людей можна втратити у війні, перш ніж втратити своє майбутнє?»

Найефективнішим заходом Путіна для збільшення населення Росії перед повномасштабним вторгненням була анексія Криму в 2014 році. Вона додала близько 2,4 мільйона людей до Росії, за словами Крастева, який базував свої оцінки на останньому російському переписі населення.

Хоча Росія збільшувала населення за рахунок захоплення території, війна мала руйнівний вплив на її внутрішню демографію та ринок праці. Понад 600 000 росіян покинули країну від початку повномасштабного вторгнення. В основному це молоді та високомобільні професіонали, які змогли дозволити собі переїхати за кордон і почати нове життя.

При цьому напад Росії мав катастрофічні наслідки для населення України. Останній перепис населення 2001 року зафіксував 48 мільйонів жителів. За даними українських демографів і урядовців, на початку 2022 року, до вторгнення Росії, ця кількість впала до 40 мільйонів, включно з такими регіонами, як окупований Крим.

За даними ООН, від початку війни в лютому 2022 року понад шість мільйонів покинули Україну. Загальна кількість населення на підконтрольній Києву території впала до 25-27 мільйонів, згідно з оцінками українського уряду, які раніше не оприлюднювали.

Науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Олександр Гладун має трішки оптимістичніші оцінки. За його словами, із 42 мільйонів довоєнного населення сьогодні в Україні мешкає 29 мільйонів: на підконтрольній уряду території на початок 2024 року.

Нагадаємо, 79% українців обрали залишитися вдома, навіть якщо їм запропонують громадянство США чи ЄС – опитування КМІС.