Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 20 вересня
+13
$   41.44
  46.24

17 верес. 2024 13:57

Останнє оновлення  
17 верес. 2024 14:25
Суспільство
0

150

0

79% українців обрали залишитися вдома, навіть якщо їм запропонують громадянство США чи ЄС – опитування КМІС

79% українців обрали залишитися вдома, навіть якщо їм запропонують громадянство США чи ЄС – опитування КМІС

Водночас у 2020 році відсоток переїхати до іншої країни був високий.


79% українців обрали залишитися вдома, навіть якщо їм запропонують громадянство США чи ЄС –  опитування КМІС

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування українців щодо їх готовності переїхати до США або будь-якої країни Європи, якщо б їм надали громадянство.

Результати дослідження показали, що 79% респондентів заявили, що, попри всі обставини, вони залишилися б в Україні.

Опитування, яке проходило з 1 по 6 вересня 2024 року, було проведене методом телефонних інтерв’ю в рамках всеукраїнського дослідження «Омнібус». Соціологи запитали: «Чи переїхали б ви жити до США або ЄС, якби без умов отримали громадянство?».

Згідно з результатами, 79% українців заявили про своє бажання залишитися в Україні, тоді як 19% відповіли, що переїхали б до іншої країни.

Цікаво, що 74% молодих українців висловили бажання залишитися в країні. Схожа тенденція спостерігається і серед осіб віком від 30 до 44 років, де 75% респондентів також не планують виїжджати.

Серед чоловіків 70% не хочуть покидати Україну, тоді як 27% мають намір виїхати. Серед жінок 80% не планують залишати країну, і лише 18% розглядають переїзд.

КМІС підкреслює, що ці дані відображають загальні тенденції і що бажання чоловіків залишитися в Україні не можна пояснювати тільки мобілізацією.

«Переважна більшість українських чоловіків мобілізаційного віку навіть за наявності легальних можливостей не хотіли б покидати Україну», – зазначили соціологи.

Для порівняння, у вересні 2022 року 91% українців повідомляли, що, незважаючи на обставини, залишаться в Україні, а лише 7% планували виїхати за кордон, щоб почати нове життя в США або Європі. Це було зумовлено зростанням патріотизму та оптимізму щодо майбутнього країни.

У 2020 році був зафіксований найвищий відсоток бажаючих переїхати – 28%, тоді як 69% заявляли про намір залишитися в Україні.