Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

23 лип. 2024 18:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:02
Lifestyle
0

224

0

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози?

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози?

Літо – час відпусток, канікул, спеки та … змій. Саме в цю пору розпочинається сезон активності плазунів. Всього в Україні нараховують 11 видів змій, лише 3 з них є отруйними.


Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози?

Отруйні змії України

Всього три види змій в Україні є отруйними, це представники роду гадюк.

  • Гадюка звичайна;
  • Степова гадюка;
  • Гадюка Нікольського.

Де живуть змії?

Змії живуть в горах, на луках, у лісах, а також в болотяній місцевості.

Гадюка звичайна – найпоширеніший вид, який зустрічається практично в усіх областях України, в тому числі в Карпатах та Поліссі.

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози?

Як зрозуміти, що перед вами звичайна гадюка? Ця змія має зиґзаґи на спині, колір – камуфлюючий. При цьому, зустрічаються й повністю чорні змії-меланісти. Довжина цієї гадюки – до 65 сантиметрів. Її укус може бути досить небезпечним, тому лікарні не оминути.

Гадюка Нікольського – її можна зустріти на Одещині, Вінниччині, Кіровоградщині, Дніпропетровщині, Полтавщині, Донеччині, Харківщині, Сумщині, Луганщині, Чернігівщині.

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози? - фото 2

Ця гадюка найбільша серед отруйних змій України втім зустрічається досить рідко та занесена до Червоної книги. Мешкає у широколистяних, подекуди мішаних лісах, також в заплавних лісах. Довжина тіла – може перевищувати 80 сантиметрів, форма тіла специфічна – посередині воно трохи ширше, ніж біля хвоста та голови. Колір – темно-чорний, без візерунків.

Степова гадюка – сама ядовита змія в Україні. Ця отруйна гадюка зустрічається досить рідко. Проживає в степах та лісостепах південних та східних областей України. Дуже рідко її можна зустріти у Карпатах та у Кримських горах, занесена до Червоної книги.

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози? - фото 3

Як ідентифікувати степову гадюку? Найбільш небезпечна отруйна змія України має коричневий або бурий колір тіла зі смужкою з зиґзаґів на спині, черево – світло-сіре.  До речі отрута від цих змій широко використовується у медицині та має велике комерційне значення. Також степова гадюка приносить користь людям, знищуючи гризунів та сарану.

Як відрізнити отруйну змію від неотруйної?

Ядовиті змії України зазвичай мають чорне, сіре, буре, світло-коричневе, світло-жовте забарвлення. Очі отруйних змій: зіниці вертикальні, як у всіх хижаків, тільки у випадку браку світла зіниці гадюк стають більш округлими. Голова має трикутну форму з виступаючими в боки скроневими частинами.

Слід пам’ятати, що насправді гадюки – неагресивні змії. Вони не будуть просто так нападати на людину першими. Зазвичай, відчувши неподалік людину, гадюка намагається чимдуж покинути територію.

Нападає гадюка тільки в тому випадку, якщо людина сіла, наступила, лягла на неї або поруч з гніздом. Тому перед тим, як організувати місце для відпочинку чи пікніка на природі, сісти на зрубане чи завалене дерево чи просто йти невідомою польовою дорогою, краще простукувати територію та дерева попереду себе палицею.

Інформація про змій, яку варто знати кожному

Які змії водяться в Україні? Крім описаних вище, дуже рідко та лише в дельті Дунаю, можна зустріти рідкісну гадюку носату.

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози? - фото 4

Довжина тіла досягає максимум 70 сантиметрів. На кінчику носа така змія має маленький виріст. Колір тіла – від білого до мідно-червоного з чорними ромбами на спинці. Ця змія отруйна, втім смертельних випадків в Україні від укусу цієї змії не реєстрували.

Перед мандрівкою на природі, досліджуючи інформацію, які змії є в Україні, слід звернути увагу на те, що в країні також водяться полози. Ці плазуни неотруйні та насправді становлять серйозну небезпеку для здоров’я людини.

До прикладу, в степах Одещини, Запоріжжя, Миколаївщини та Кіровоградщини проживає каспійський полоз. Тіло полоза – до 2,5 метрів завдовжки, колір – чорний, бурий, вишневий, черево – світло-жовте. Хвіст тонкий.

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози? - фото 5

Ці плазуни є дуже агресивними та мають дуже гості зуби. Полоз, коли бачить людину, згортається кільцями, а потім кидається, щоб вкусити в обличчя або шию.

Ще один неприємний плазун, якого ви можете зустріти подорожуючи в Кіровоградській області – ескулапів полоз. Тіло полоза – трохи менше за каспійського, колір – оливковий, бурий, кремових тонів.

Змії України: які є отруйні змії та чим небезпечні полози? - фото 6

Цей вид полозів також дуже агресивний. На щастя, цей вид полозів в Україні дуже рідкісний.

Як захиститися від укусів змій?

Збираєтесь у подорож? Вдягайте довгі цупкі штани, заправлені у високі боти чи кеди.

  • Обов’язково візьміть з собою довгу палицю, щоб досліджувати місцевість попереду вашого руху;
  • Якщо ви побачили змію поруч із собою – не ворушіться, не робіть різких рухів, не кричіть, дайте можливість їй втікти від вас першою;
  • Візьміть з собою таблетки від алергії та достатню кількість води.

Перша допомога при укусах отруйних змій

  • Мінімізуйте рухи;
  • Звільніть місце укусу від взуття чи одягу;
  • Кінцівка має бути у піднесеному положенні;
  • Обробіть рану антисептиком;
  • Випийте 1-2 таблетки проти алергії;
  • Випийте води;
  • Зверніться до медичної установи.

Що заборонено робити у випадку укусу отруйної змії

  • Не можна накладати джгут;
  • Припікати рану запальничкою;
  • Пити алкогольні напої;
  • Висмоктування отрути може викликати набряк верхніх дихальних шляхів, не ризикуйте, якщо є час звернутися до лікаря.

Читайте також: Змії покусали людей на Львівщині

В горах на Закарпатті туриста вкусила змія