Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 17 травня
+11
$   39.43
  42.85

23 груд. 2023 14:25

Останнє оновлення  
23 груд. 2023 14:25
Події
0

94

0

Зеленський за рішенням РНБО запровадив санкції проти осіб та компаній, які шкодять інтересам України

Зеленський за рішенням РНБО запровадив санкції проти осіб та компаній, які шкодять інтересам України

Указ вводить санкції щодо 43 фізосіб і 119 юридичних осіб.


Президент України Володимир Зеленський ввів у дію ще два рішення РНБО про запровадження економічних санкцій проти колаборантів та компаній на тимчасово окупованих територіях.

Про це йдеться в указі на сайті Президента.

Серед 43 осіб, які відтепер під санкціями, окрім росіян, є люди, які мають ще й громадянство (окрім РФ) України та Латвії.

Санкції також введені проти 119 компаній, які здебільшого знаходяться на РФ. У списку також є ТОВ «Автодель ГАЗ», яке працює у Криму.

Іншим указом Зеленський ввів санкції проти 8 осіб (серед який громадяни Кіпру, України та Росії) й 15 компаній, серед яких половина з окупованого Криму.

Особам, які знаходяться під санкціями, блокують активи на території України, припиняють торгівельні операції та транзит ресурсів країною, анулюються ліцензії тощо.

18 груд. 2023 18:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Політика
0

132

0
ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти росії

Він набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.


87

Сьогодні, 18 грудня, Європейський Союз ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти РФ.

Про це повідомили в пресслужбі Євроради.

«Ці заходи завдають додаткового удару по здатності Путіна вести війну, націлюючись на важливі сектори російської економіки та ускладнюючи обхід санкцій ЄС», – каже Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

Пакет накладає заборону на прямий чи непрямий імпорт, а також купівлю або перевезення алмазів з Росії. Конкретно ця заборона поширюється на:

  • алмази російського походження;
  • алмази, що експортуються з Росії;
  • алмази, що прямують транзитом через Росію;
  • російські алмази, оброблені в третіх країнах.

З 1 січня 2024 року пряма заборона поширюється на непромислові природні та синтетичні діаманти, а також ювелірні вироби з діамантами.

Уже з 1 березня 2024 року поступово вводитиметься непряма заборона на імпорт російських алмазів під час обробки у третіх країнах, включно з ювелірними виробами з алмазами російського походження. Завершиться до 1 вересня 2024 року.

До переліку товарів, експорт яких у РФ заборонений, додали хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотників, верстати та деталі машин і механізмів.

Також Євросоюз запроваджує додаткові обмеження на імпорт чавуну й шпігату, мідних дротів, алюмінієвих дротів, фольги, труб і прокату загальною вартістю 2,2 мільярда євро на рік. Забороняє імпорт скрапленого пропану з 12-місячним перехідним періодом. Періоди поступового скорочення імпорту окремих видів металопродукції продовжуються.

Рада ЄС додала виключення з обмежень на ввезення з Росії предметів особистого користування, які раніше їх могли конфіскувати на митниці, та для автомобілів з дипломатичними номерами. Країни ЄС можуть дозволити в’їзд звичайним авто, якщо ті не продаються і використовуються виключно в особистих цілях.

Окремий блок санкційних рішень ЄС у 12-му пакеті стосується посилення чинних обмежень.

Поширюється заборона на транзит через Росію на всі товари військового призначення. Громадяни Росії не можуть володіти, контролювати або аймати будь-які посади в керівних органах юридичних осію, які надають криптовалютні полсуги росіянам.

Росіяни тепер повідомлятимуть про перекази коштів за межі ЄС.

Також посилюються вимоги щодо дотримання «стелі цін» на нафту. Компанії з ЄС, які продають танкери третім сторонам, мають повідомляти про це в ЄС.

Крім того, до обмежувальних заходів щодо імпорту заліза та сталі з Росії та комплексу заходів імпортного контролю, які є практично еквівалентними заходам ЄС, – долучиться Швейцарія. Це рішення Ради ЄС.

Також розширились індивідуальні санкційні списки, до яких ЄС додав 29 нових суб'єктів, які підтримують військово-промисловий комплекс Росії, зокрема й із третіх країн.