Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

15 січ. 2024 10:23

Останнє оновлення  
15 січ. 2024 10:23
Події
0

114

0

Затримали «вагнерівця», який готував диверсію на об'єктах енергетики

Затримали «вагнерівця», який готував диверсію на об'єктах енергетики

Зловмисник встановлював GPS-трекери на об’єктах енергетичної інфраструктури, аби росіяни змогли завдати точних ударів.


Служба безпеки затримала бойовика із угруповання «Вагнер», якого російська воєнна розвідка «закинула» в Україну для проведення диверсій.

За даними СБУ, він отримав завдання прибути з Білорусі до Рівненської області для коригування повітряних атак РФ по енергетичній інфраструктурі нашої держави.

«Про такі плани агресора СБУ дізналася ще під час перебування ворожого диверсанта на території РФ. З того часу українська спецслужба поетапно задокументувала його злочинні дії від перетину держкордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні», – повідомляють у відомстві.

Зловмисника було затримано «на гарячому»: він намагався закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами «маячків» окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням «шахедів».

Затриманим є громадянин білорусі, який входить до агентурного апарату російського гру. З 2014 до 2017 року він перебував у складі терористичних угруповань «Л/ДНР» і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України.

«На початку повномасштабного вторгнення РФ бойовик вступив до російської приватної військової компанії «Вагнер», у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища.

Згодом він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від свого куратора з воєнної розвідки РФ щодо підготовки диверсій на прикордонній території України», – додали в СБУ.

Слідчі Служби безпеки планують повідомити затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ст. 113 (диверсія);
  • ⁠ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Затримали «вагнерівця», який готував диверсію на об'єктах енергетикиЗатримали «вагнерівця», який готував диверсію на об'єктах енергетики - фото 2

10 січ. 2024 16:30

Останнє оновлення  
10 січ. 2024 16:30
Події
0

111

0
Викрили ділків, які намагалися вкрасти з держбюджету понад 1,3 мільярда гривень

Організатор схеми залучив 15 підконтрольних комерційних структур у трьох регіонах.


Служба безпеки спільно з Національною поліцією заблокувала спробу розкрадання понад 1,3 млрд грн із державного бюджету України.

За даними СБУ, організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях осіб з інвалідністю. Це дозволяло йому оформляти податкові пільги і отримувати компенсацію від держави.

Для реалізації своєї схеми, чоловік залучив 15 підконтрольних комерційних структур у столичному регіоні, а також у Вінницькій та Черкаській областях.

«Фігуранти підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були задіяні у виробничому процесі.

Однак, контролюючим органам ділки звітували, що пільгова категорія населення становить більше половини штатної чисельності персоналу підприємств», – кажуть в СБУ.

Так ділки отримали право на відшкодування із державного бюджету України понад 1,3 млрд грн.

СБУ завадила фінансовій махінації та розкраданню бюджетних коштів.

Під час 24 обшуків за адресами проживання та на робочих місцях фігурантів було вилучено:

  • мобільні телефони та комп’ютери із доказами протиправної діяльності;
  • документи та чорнові записи, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.

Триває слідство у межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем).

Вирішується питання щодо повідомлення головному фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу. Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

11 січ. 2024 10:46

Останнє оновлення  
11 січ. 2024 10:46
Події
0

148

0
Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки

Жінці загрожує довічне ув’язнення.


СБУ викрила ще одну агентку ФСБ, яка щодня проїжджала до 100 кілометрів, щоб виявити позиції ЗСУ поблизу Авдіївки та Мар’їнки.

Про це повідомили в СБУ.

«Для збору розвідінформації вона самостійно об’їжджала населенні пункти в районах Курахового, Мирнограда, Селідового, Новогродівки та Михайлівки. Для виявлення та фіксації позицій українських військ зловмисниця могла проїхати громадським транспортом до 100 км поблизу передової за день», – кажуть в СБУ.

Співробітники СБУ задокументували її злочинні дії і затримали у власному помешканні. У неї вилучено мобільний телефон, який зловмисниця використовувала для листування з ФСБ та фіксації українських об’єктів.

За даними слідства, фігуранткою є 33-річна мешканка Новогродівки, яка у жовтні 2023 року була дистанційно завербована кадровим співробітником ФСБ. Співпрацювати з агресором жінка почала через свою антиукраїнську активність у соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Для комунікації з ФСБ фігурантка використовувала анонімний чат у месенджері, а відомості передавала текстовими повідомленнями та позначками на електронних картах.

За виконані завдання зловмисниця отримувала від російського куратора грошову «винагороду», яка надходила на її банківську картку.

«Розвіддані потрібні були окупантам для планування власних бойових операцій, зокрема ракетно-артилерійських обстрілів позицій українських військ на східному фронті», – додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниці загрожує довічне ув’язнення.

Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнкиЗатримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки - фото 2Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки - фото 3Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки - фото 4