Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

26 січ. 2024 10:18

Останнє оновлення  
26 січ. 2024 10:18
Події
0

266

0

Затримали російського інформатора, який збирався підірвати себе у випадку «провалу»

Затримали російського інформатора, який збирався підірвати себе у випадку «провалу»

Чоловік збирав інформацію про військові об’єкти, «потрібні» ворогу.


Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного інформатора ФСБ, який збирав розвіддані про Сили оборони на Донеччині. Зловмисник зберігав вдома бойову гранату, яку планував підірвати, якщо його викриють правоохоронці. Однак силовики вчасно обеззброїли та знешкодили інформатора.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, зловмисник розвідував місця базування підрозділів ЗСУ в районі Краматорська.

Передусім ворожий поплічник намагався виявити бойові позиції протиповітряної оборони та важкої артилерії українських військ.

Також зловмисник готував для агресора схеми розташування фортифікаційних споруд та інженерних загороджень на території регіону.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки нових ракетно-артилерійських ударів по прифронтовому місту та його околицях.

Втім, Служба безпеки своєчасно викрила російського інформатора, задокументувала його злочинні дії і затримала. Тим самим було зірвано плани ворога щодо підготовки серії повітряних атак на військові об’єкти ЗСУ.

Як встановило розслідування, ворожим поплічником виявився мешканець Краматорська. У серпні 2023 року він познайомився на одному із сайтів знайомств з росіянкою, яка співпрацює з ФСБ РФ.

За її вказівками чоловік збирав інформацію про військові об’єкти, «потрібні» ворогу.

Отримані відомості він надсилав месенджером росіянці, а вона переправляла їх кадровому співробітнику ФСБ, який воює проти Сил оборони на Авдіївському напрямку.

Встановлено, що ворожий інформатор тримав у шафі свого помешкання бойову гранату, щоб підірвати себе у разі викриття.

Затримали російського інформатора, який збирався підірвати себе у випадку «провалу»

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій затриманого.

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує 12 років тюрми.

25 січ. 2024 13:55

Останнє оновлення  
25 січ. 2024 13:55
Події
0

259

0
Затримали хакера, який готував кібератаки на урядові сайти України та наводив ракети на Харків

Хакеру загрожує до 12 років тюрми.


Кіберфахівці Служби безпеки викрили у Харкові учасника російського хакерського угруповання «народна сyberармія РФ», яке підконтрольне ФСБ. Зловмисник коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За наведенням фігуранта окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі обласного центру. Серед постраждалих об’єктів була місцева лікарня.

Він також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ.

Крім того хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України.

У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ затримали зловмисника.

За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, спеціаліст у сфері ІТ, якого ФСБ залучила до співпраці через спеціалізований Телеграм-канал хакерських спільнот.

Для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони фігурант обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де, за його «версією», могли перебувати українські захисники.

Отримані відомості він надсилав до ФСБ через популярний месенджер у вигляді скріншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено 3 мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

title

СБУ затримала хакера