Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

23 лют. 2024 17:16

Останнє оновлення  
23 лют. 2024 17:17
Події
0

222

0

Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ

Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ

Їм загрожує до 15 років тюрми.


Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ

Кіберфахівці Служби безпеки затримали у Києві керівників підконтрольного ФСБ РФ інтернет-провайдера із Донецька.

За даними СБУ, зловмисники співпрацювали з росіянами на тимчасово захопленій частині України, але намагалися «легалізуватися» у столиці нашої держави.

За даними слідства, їхній інтернет-провайдер забезпечує зв’язком штаби російських військ, місцеву окупаційну адміністрацію РФ і так званий «силовий блок» терористичної організації «ДНР».

Також фігуранти допомогли ФСБ взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема на серверах провайдера встановлено спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє ФСБ моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону.

«Насамперед загарбники задіяли апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з’єднань та ідентифікації користувачів. Одержані відомості ФСБ використовує для вербування мешканців регіону та їх подальшого залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України», – кажуть в СБУ.

Засновником компанії є колишній співробітник радянського КДБ. Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він разом зі своїм підлеглим переїхав з Донеччини до Києва.

Вони дистанційно управляли інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством і отримали ліцензію Роскомнагляду.

Також за вказівкою фігурантів менеджмент їхніх компаній на тимчасово окупованій частині східного регіону регулярно сплачує до окупаційного бюджету РФ «податки і збори».

Під час обшуків у помешканнях фігурантів у Києві виявлено:

  • ⁠комп’ютери, мобільні телефони, флеш-носії пам’яті, документи та чорнові записи із доказами незаконної діяльності;
  • готівку в різних валютах на суму 120 тисяч доларів.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 15 років тюрми.

Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБЗатримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ - фото 2Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ - фото 3Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ - фото 4Затримали керівників інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ - фото 5