Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+23
$   41.1
  44.63

10 січ. 2024 10:43

Останнє оновлення  
10 січ. 2024 10:43
Події
0

84

0

Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя

Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя

Зловмисника цікавили заводи, які виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ.


Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента головного управління генерального штабу Збройних Сил Росії, відомого як ГРУ, який діяв у Запоріжжі.

Як повідомили в СБУ, зловмисник намагався виявити та передати росіянам геолокації місцевих підприємств оборонно-промислового комплексу України. в першу чергу, його цікавили заводи, які виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ.

Також чоловік відслідковував місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки Сил оборони на території Запоріжжя.

«Він об’їжджав місто на громадському транспорті та приховано фіксував інфраструктурні об’єкти, які, на його думку, могли використовувати для базування українських військ або виробництва засобів ураження», – кажуть в СБУ.

Співробітники СБУ затримали його у власному помешканні. У нього вилучили мобільний телефон, який він застосовував для фото- і відеозйомки українських об’єктів та комунікації з ГРУ.

За даними слідства, фігурантом є ексзаступник начальника відділу колишнього обласного управління МВС, який у 2014 році звільнився зі служби. На початку повномасштабного вторгнення його завербував кадровий військовий Міноборони РФ, з яким вони ще за часів СРСР разом здобували вищу освіту.

А вже восени 2023 року цей агент приступив до активного виконання ворожих завдань.

«Для комунікації з агресором фігурант використовував анонімний чат у популярному месенджері, а передачу відомостей здійснював зашифрованими словами, відпрацьованими заздалегідь», – додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи ЗапоріжжяЗатримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 2Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 3Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 4Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 5

8 січ. 2024 11:55

Останнє оновлення  
8 січ. 2024 11:55
Події
0

199

0
Затримали посадовця «Укрзалізниці», який зливав ФСБ пересування ЗСУ

ФСБ завербувала жителя Дніпра влітку минулого року.


СБУ в Дніпрі затримала ще одного агента ФСБ. Ним виявився посадовець однієї із вузлових станцій «Укрзалізниці».

Як повідомили в СБУ, чоловік збирав інформацію про залізничні маршрути, якими переправляють військову техніку ЗСУ.

Також його цікавили розвіддані про кількість і тип озброєння, яке доставляють залізним сполученням. Для цього російський агент фіксував місце і час проходження військових ешелонів, а також намагався дізнатися про їх маршрут із зупинками та пунктами призначення.

«Насамперед, зловмисник намагався отримати максимум інформації щодо переправлення на фронт бойових машин «Бредлі» та танків «Леопард», – кажуть в СБУ.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки повітряних ударів по залізничних об’єктах регіону. Тому росіяни сподівались порушити логістику постачання озброєння та боєприпасів для ЗСУ.

Співробітники СБУ викрили ворожого агента, задокументували злочинні дії і затримали його у власному помешканні. Як встановило розслідування, фігурант був дистанційно завербований ФСБ влітку цього року.



«У поле зору російської спецслужби він потрапив через свою деструктивну активність у прокремлівських Телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію РФ. Для комунікації з ФСБ агент використовував анонімний чат у популярному месенджері», – додали в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного вилучено мобільні телефони, які він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Затримали посадовця «Укрзалізниці», який зливав ФСБ пересування ЗСУ

9 січ. 2024 12:04

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 12:04
Події
0

94

0
«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора

Також фігурант цікавився місцями найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ в районі Слов’янська.


На Донеччині Служба безпеки України затримала інформатора ФСБ РФ, який «зливав» локації Сил оборони, які залучені до бойових операцій на східному фронті.

Про це повідомили в СБУ.

«Фігурант намагався виявити пункти базування українських комплексів ППО та реактивних систем залпового вогню, у тому числі типу M142 HIMARS.

Також він цікавився місцями найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ в районі Слов’янська», – кажуть в СБУ.

Чоловік поширював отримані відомості через один з ворожих каналів у популярному месенджері, який адмініструється представниками «МДБ ДНР».

СБУ вдалося зірвати ворожі плани щодо здійснення прицільних обстрілів українських об’єктів.

Так, за даними слідства, фігурантом є 43-річний місцевий житель, який підтримував збройну агресію РФ проти України. Про це він неодноразово писав у прокремлівських Телеграм-каналах. Згодом зловмисник почав «зливати» до чат-бота ФСБ закриті відомості про місця базування та орієнтовну кількість українських військ на Слов’янському напрямку.

В СБУ повідомляють, що для збору відомостей інформатор особисто обходив місто та навколишні селища, де приховано фіксував дислокації та маршрути руху підрозділів ЗСУ.

«Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ», – додали в СБУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюремного ув’язнення.

«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора - фото 2«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора - фото 3