Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

21 лют. 2024 14:40

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

210

0

Запорізька АЕС за крок до блекауту – «Енергоатом»

Запорізька АЕС за крок до блекауту – «Енергоатом»

Працює лише одна лінія живлення.


Запорізька атомна електростанція знову за крок до блекауту через відключення однієї з двох наявних ліній електропередачі внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомили в «Енергоатомі».

Наразі в роботі залишається єдина зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що з’єднує ЗАЕС з об’єднаною енергосистемою України та забезпечує живлення власних потреб станції.

У компанії кажуть, що в разі відмови цієї лінії найбільша АЕС в Європі отримає черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії.

«Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – «Енергоатома». Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку. Об’єкт також повинен покинути некомпетентний російський технічний персонал. Його мають замінити фахівці з України, відповідно до ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання», – наголосив в.о. голови правління «Енергоатома» Петро Котін.

Як відомо, з початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їх відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Раніше ми писали, що весною або влітку Україна планує розпочати будівельні роботи на Хмельницькій АЕС. Там планують звести чотири нові атомні енергоблоки. Це дозволить компенсувати втрати енергетичних потужностей через російське вторгнення.