Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+11
$   41.02
  45.56

18 груд. 2023 18:09

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

165

0

ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти росії

ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти росії

Він набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.


87

Сьогодні, 18 грудня, Європейський Союз ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти РФ.

Про це повідомили в пресслужбі Євроради.

«Ці заходи завдають додаткового удару по здатності Путіна вести війну, націлюючись на важливі сектори російської економіки та ускладнюючи обхід санкцій ЄС», – каже Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

Пакет накладає заборону на прямий чи непрямий імпорт, а також купівлю або перевезення алмазів з Росії. Конкретно ця заборона поширюється на:

  • алмази російського походження;
  • алмази, що експортуються з Росії;
  • алмази, що прямують транзитом через Росію;
  • російські алмази, оброблені в третіх країнах.

З 1 січня 2024 року пряма заборона поширюється на непромислові природні та синтетичні діаманти, а також ювелірні вироби з діамантами.

Уже з 1 березня 2024 року поступово вводитиметься непряма заборона на імпорт російських алмазів під час обробки у третіх країнах, включно з ювелірними виробами з алмазами російського походження. Завершиться до 1 вересня 2024 року.

До переліку товарів, експорт яких у РФ заборонений, додали хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотників, верстати та деталі машин і механізмів.

Також Євросоюз запроваджує додаткові обмеження на імпорт чавуну й шпігату, мідних дротів, алюмінієвих дротів, фольги, труб і прокату загальною вартістю 2,2 мільярда євро на рік. Забороняє імпорт скрапленого пропану з 12-місячним перехідним періодом. Періоди поступового скорочення імпорту окремих видів металопродукції продовжуються.

Рада ЄС додала виключення з обмежень на ввезення з Росії предметів особистого користування, які раніше їх могли конфіскувати на митниці, та для автомобілів з дипломатичними номерами. Країни ЄС можуть дозволити в’їзд звичайним авто, якщо ті не продаються і використовуються виключно в особистих цілях.

Окремий блок санкційних рішень ЄС у 12-му пакеті стосується посилення чинних обмежень.

Поширюється заборона на транзит через Росію на всі товари військового призначення. Громадяни Росії не можуть володіти, контролювати або аймати будь-які посади в керівних органах юридичних осію, які надають криптовалютні полсуги росіянам.

Росіяни тепер повідомлятимуть про перекази коштів за межі ЄС.

Також посилюються вимоги щодо дотримання «стелі цін» на нафту. Компанії з ЄС, які продають танкери третім сторонам, мають повідомляти про це в ЄС.

Крім того, до обмежувальних заходів щодо імпорту заліза та сталі з Росії та комплексу заходів імпортного контролю, які є практично еквівалентними заходам ЄС, – долучиться Швейцарія. Це рішення Ради ЄС.

Також розширились індивідуальні санкційні списки, до яких ЄС додав 29 нових суб'єктів, які підтримують військово-промисловий комплекс Росії, зокрема й із третіх країн.

20 лип. 2023 17:31

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Світ
0

130

0
ЄС продовжив санкції проти Росії до січня 2024 року

Під санкціями сотні людей, чиновників, пропагандистів, компаній та організацій.


photo5289480296833597448-1

Рада Євросоюзу продовжила санкції проти Росії за війну в Україні до 31 січня 2024 року.

Економічні обмеження складаються з широкого спектра секторальних заходів, включаючи заборону на торгівлю, фінанси, технології та товари подвійного призначення, промисловість, транспорт та предмети розкоші.

Вони також охоплюють: заборону на імпорт або передачу морським транспортом сирої нафти та певних нафтопродуктів з Росії до ЄС, відключення від системи SWIFT низки російських банків, а також призупинення мовлення та ліцензій кількох кремлівських медіа.

Під санкціями сотні людей, чиновників, пропагандистів, компаній та організацій.