Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

21 трав. 2024 11:02

Останнє оновлення  
21 трав. 2024 11:02
Політика
0

314

0

ЄС хоче розпочати офіційні переговори про вступ України до союзу вже 25 червня – ЗМІ

ЄС хоче розпочати офіційні переговори про вступ України до союзу вже 25 червня – ЗМІ

Під питанням залишається позиція Угорщини.


Офіційні особи у Брюсселі прагнуть розпочати офіційні переговори про вступ України до Євросоюзу наступного місяця.

Про це повідомляє Politico.

Попри те, що в грудні минулого року лідери ЄС висловили бажання, щоб Україна та Молдова приєдналися до союзу, формальна юридична процедура початку переговорів про членство була затримана через опозицію з боку Угорщини.

Наразі дипломати з ЄС та Києва інтенсивно працюють над тим, щоб переконати угорський уряд дати згоду на початок переговорів щодо вступу України до ЄС. 

За словами п'яти дипломатів, мета цих зусиль полягає в тому, щоб розпочати офіційні переговори вже 25 червня.

Так, після квітневих перемовин між Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, «сторони відзначили позитивну динаміку діалогу». За словами одного з дипломатів, Київ відреагував на список з 11 пунктів, викладений Будапештом, і чекає на відповідь Угорщини.

На думку одного з дипломатів ЄС, Угорщина, ймовірно, прагне вирішити питання переговорів про вступ України до ЄС до того, як вона розпочне шестимісячне головування в Раді ЄС на ротаційній основі в липні цього року. 

Наступним кроком у процесі вступу є початок офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною. Для того щоб це сталося, країни ЄС мають узгодити так звані рамки переговорів. За даними видання, відтоді, як Єврокомісія надіслала цей документ у березні, 27 столиць ведуть переговори щодо нього.

На цей час, за словами двох дипломатів, переговори на технічному рівні проходять добре. Вони очікують, що новий проєкт буде надісланий послам ЄС найближчими тижнями, щоб вони могли вирішити найгостріші питання. 

Бельгійські чиновники вже призначили міжурядову конференцію на 25 червня, за кілька днів до того, як Будапешт розпочне головування в ЄС 1 липня. Однак, як стверджує один з дипломатів, «як завжди, неможливо передбачити, що робитиме Угорщина, доки ми не почуємо від самого Орбана».

Нагадаємо, Європейський Союз ще на рік схвалив «торговельний безвіз» для України.