Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

30 січ. 2024 07:35

Останнє оновлення  
30 січ. 2024 07:35
Політика
0

589

0

Єрмак і Кулеба в Ужгороді зустрілись з головою МЗС Угорщини – про що говорили

Єрмак і Кулеба в Ужгороді зустрілись з головою МЗС Угорщини – про що говорили

Переговори показали взаємне прагнення Києва й Будапешта провести зустріч на найвищому рівні.


29 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і керівник офісу президента Андрій Єрмак зустрілися в Ужгороді з очільником МЗС Угорщини Петером Сійярто.

Про це пише Офіс президента.

 «Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали про те, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні Прем’єр-міністра Угорщини та Президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною й справді відкрила нову сторінку в наших відносинах», – розповів Андрій Єрмак наприкінці переговорів.

Також він висловив сподівання на зміцнення українсько-угорських відносин. За словами Андрія Єрмака, Україна прагне, щоб зустріч Володимира Зеленського та Віктора Орбана була результативною, і сьогодні розпочато її підготовку.

Він також додав, що про конкретну дати мови не йшлося, але обидві сторони висловили зацікавленість, щоб ця зустріч відбулася найближчим часом.

Андрій Єрмак зазначив, що під час зустрічі обговорювалася реалізація Формули миру Володимира Зеленського. Керівник Офісу Президента подякував Угорщині за участь її представників у зустрічах радників із питань національної безпеки та політичних радників, зокрема в Давосі.

Водночас, голова МЗС України Дмитро Кулеба наголосив на обопільному інтересі України та Угорщини розвивати добросусідські відносини.

«Представники української делегації також висловили подяку Угорщині за компроміс у рішенні щодо відкриття переговорів про членство України у Європейському Союзі. Сторони обговорили подальшу взаємодію в напрямку інтеграції України до ЄС», – кажуть в Офісі президента.

На зустрічі також йшлося про євроатлантичну інтеграцію України. Окремо обговорювали питання секторальної співпраці між державами, зокрема у сфері логістики, розвитку транспортного сполучення, енергетичній та фінансовій галузях.

«Домовилися, що відповідні наші міністерства та відомства проведуть предметні секторальні переговори щодо кожного з проєктів, які озвучувалися, і представлять на розгляд урядів і лідерів наших країн дорожні карти, за якими будуть рухатися до їх виконання», – повідомив Дмитро Кулеба.

Також, за його словами, українська та угорська сторони погодилися з необхідністю врегулювати питання захисту прав національних меншин. На прохання України Угорщина передала перелік питань щодо захисту прав осіб, які належать до національних меншин.

«Ми цей перелік отримали й домовилися, що під егідою двох міністерств закордонних справ зберемо спеціальну комісію, яка через десять днів має представити на розгляд урядів двох країн, як і що з того переліку потребує розв’язання або вже врегульовано, щоб ми внесли остаточну ясність», – очільник МЗС України.

Зі свого боку Петер Сіярто зазначив, що з початку цієї війни Угорщина завжди говорила про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

«Ми засуджуємо війну й хочемо, щоб у нас по сусідству якомога швидше настав мир», – сказав він.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто наголосив, що під час зустрічі обговорювалися питання, пов’язані з життям угорської громади. Він повідомив, що угорська сторона представила відповідні пропозиції.

Сіярто відзначив важливість переговорів щодо розширення можливостей контрольно-пропускних пунктів на кордоні, а також спільної мети побудувати новий міст через Тису.

«Ми сьогодні прибули в Україну з метою відновити довіру в наших двосторонніх відносинах. Думаю, що ми можемо погодитися з тим, що нам вдалося зробити кроки в цьому напрямку. Перед нами ще довгий шлях, треба багато працювати, і ми з угорського боку готові цю роботу виконати й готові до подальшої спільної роботи», – наголосив він.



13 верес. 2023 11:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Економіка
0

148

0
Угорщина хоче розширити заборону на імпорт української агропродукції після 15 вересня

Нові заборонні заходи стосуватимуться ширшого спектра української продукції, ніж чинні.


Screenshot_3

Угорщина заявила, що дійшла згоди з Румунією, Словаччиною та Болгарією про введення національних заборон на імпорт української агропродукції для захисту своїх ринків, якщо ЄС не продовжить заборону, яка закінчується 15 вересня.

Про це оголосив у середу міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у відео на своїй Facebook-сторінці, його цитує агентство Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Надь заявив, що нові заборонні заходи стосуватимуться ширшого спектра української продукції, ніж чинні.

"Ми домовилися з моїми румунськими, словацькими та болгарськими колегами, що якщо Брюссель не ухвалить рішення про продовження існуючого мораторію, то ми будемо вживати національних заходів в індивідуальному порядку", – сказав Надь у відеозверненні.

П'ять країн наполягають на продовженні чинної заборони ЄС після закінчення терміну її дії в п'ятницю, а Польща та Угорщина заявили, що в односторонньому порядку продовжать заборону, якщо Єврокомісія не продовжить її.

У травні Єврокомісія оголосила про "тимчасові запобіжні заходи", які забороняють імпорт деяких видів української агропродукції до цих п'яти країн, дозволяючи при цьому транзит на інші ринки. Термін дії цих заходів закінчується у п'ятницю.

27 жовт. 2023 10:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Світ
0

169

0
Угорщина та Словаччина виступили проти виділення Україні 50 млрд євро із фонду ЄС – Politico

Рішення про виділення коштів для України має бути ухвалено до кінця року. Однак для цього потрібна згода всіх 27 країн-членів ЄС.


Screenshot_9

На саміті лідерів держав-членів Європейського союзу прем'єр-міністри Угорщини та Словаччини Віктор Орбан і Роберт Фіцо виступили проти надання Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це повідомило Politico із посиланням на поінформоване джерело в дипломатичних колах Євросоюзу.

Як зазначається, під час обговорення додаткового фінансування Орбан заявив, що "підтримка ЄС не працює". Своєю чергою Фіцо послався на проблеми корупції в Україні.

Рішення про виділення коштів для України в рамках оновленого бюджету має бути ухвалено до кінця року — тоді закінчиться нинішнє фінансування. Однак для цього потрібна згода всіх 27 країн-членів Європейського союзу.

Раніше Фіцо на засіданні комітету Народної ради Словацької Республіки у справах Європи сказав, що не підтримуватиме військову допомогу Україні й не голосуватиме за жодні санкції проти Росії.

15 груд. 2023 11:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Політика
0

139

0
Угорщина знову заблокувала допомогу ЄС Україні на €50 мільярдів

Усі країни, крім Угорщини, погодилися надати ці €50 мільярдів.


Screenshot_2

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан укотре заблокував пакет допомоги Євросоюзу для України на суму €50 мільярдів. Це сталося за кілька годин після рішення розпочати переговори про вступ Києва до блоку.

Про це пише The Guardian.

Віктор Орбан повідомив про своє рішення у X зі словами: «Підсумок вечірньої зміни: вето на додаткові гроші Україні... Ми повернемося до цього питання наступного року в Єврораді після належної підготовки».

Інші 26 лідерів ЄС погодилися повернутися до дебатів на початку наступного року, щоб спробувати досягти згоди щодо допомоги Києву. За словами премʼєра Нідерландів Марка Рютте, усі країни, крім Угорщини, погодилися надати ці €50 мільярдів.

Угорщина знову заблокувала допомогу ЄС Україні на €50 мільярдів

19 січ. 2024 16:15

Останнє оновлення  
19 січ. 2024 16:15
Політика
0

516

0
Україна проведе переговори з Угорщиною – в Ужгороді

Єрмак поговорив із Сіярто.


Україна та Угорщина готуються до перемовин. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто.

Про це повідомляє Офіс президента.

Співрозмовники обговорили підготовку зустрічі, яка має відбутися 29 січня в Ужгороді. З українського боку в заході планують взяти участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та очільник Офісу Глави держави.

«Ми налаштовані на відкритий діалог щодо обговорення двосторонніх відносин між нашими державами», – зазначив Андрій Єрмак.

Керівник Офісу президента також подякував Петеру Сіярто за участь Угорщини в зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників країн щодо імплементації Формули миру, яка відбулася в Давосі.