Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

19 серп. 2024 16:48

Останнє оновлення  
19 серп. 2024 16:51
Здоров'я
0

1271

0

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук

Аномальна спека в Україні призвела до збільшення популяції павуків. Чим загрожує це українцям – з’ясовувала Україна.info.


Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук

Всі павуки, які живуть в Україні, є отруйними. Поки ви не втратили свідомість і не почали терміново шукати можливості виїхати з країни, заспокоюємо – далеко не всі вони є небезпечними для людини. Принцип життя павуків такий, що саме наявність отрути допомагає їм кусати комах та згодом харчуватися ними. Для того, щоб вкусити таку велику «здобич» як людина, павук повинен мати по-перше – міцні хеліцери, тобто щелепи, а по-друге – дуже сильну отруту. На щастя, таких «серйозних» членистоногих в Україні небагато, тому розкажемо вам про найбільш небезпечних.

Отруйні павуки в Україні

Павук-хрестовик

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук

Павук-хрестовик в Україні або хрестовик звичайний досить поширений та зустрічається абсолютно в усіх регіонах нашої держави.

Тіло самиці хрестовиків досягає 25 мм в довжину, тоді як самців – всього до 11 мм. Всі вони мають на спинці малюнок у вигляді хреста. Свою здобич ці павуки ловлять за допомогою павутиння, яке сплітають у вигляді неправильного багатокутника.

Павук-хрестовик вважається найслабшим серед отруйних павуків. Може прокусити шкіру дитини від чого з’являється незначна алергічна реакція.

Жовтосумий павук

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 2

Цей вид павуків найбільше поширений в південних та центральних областях України. Самиці довші за самців, найбільша павучиха – до 15 мм, павук до 12 мм. З поміж своїх багатолапих «колег», цей отруйний павук в Україні, вирізняються яскравим забарвленням – жовтого-помаранчевого, жовто-коричневого кольору.

Жовтий павук в Україні не плете павутиння, живе в траві, листі кущів, де й створює своє житло – мішок трубкоподібної форми. Там павуки живуть та формують кокони з яйцями. Цікаво, що жовтосуми – затяті мандрівники. Справа в тому, що вони люблять запах бензину, тому їх часто можна помітити в гаражах та під паливною системою автомобіля.

Жовтосумі павуки не агресивні, нападають тільки в цілях самозахисту, але якщо вкусить – точно буде боляче. За відчуттям схоже на укус оси. Їх отрута для людини несмертельна, втім сильно впливає на самопочуття: набряки, біль, лихоманка, підвищення тиску, тож краще не чіпати.

Небезпечні павуки України

Аргіопи

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 3

Найекстравагантніші павуки – аргіопи, мають яскраві жовті, помаранчеві та чорні смужки на тілі. До цього роду належить понад 80 видів павуків, найчастіше в Україні можна побачити аргіопу тигрову. Назва роду – аргіопи, походить від давньогрецької та означає «срібне обличчя».

Здебільшого, ці незвичайні павуки проживали серед скель та гілок на півдні, у степах біля моря, в чагарниках. Через потепління ареал проживання аргіопи поширився на всю територію України.

Самки аргіопи досить великі, довжина тіла до 3 см, тоді як самці в 4-5 разів менші. Здобич павуки ловлять за допомогою павутиння - спіральна нитка, накручена на радіальні опорні нитки. Зазвичай, ці павуки просто так не атакують людину, але якщо ви пошкодили його сітку або зачепили самого багатолапого, будьте готовим до того, що павук вас обов’язково вкусить. Отрута аргіопи не смертельна але може викликати сильну алергічну реакцію. У місці укусу може з’явитися нарив та спостерігатися омертвіння тканин.

Павук-відлюдник

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 4

Отруйний павук в Україні - павук-відлюдник. Павуки-відлюдники також відомі як коричневі павуки, павуки-скрипки, скрипкові павуки та жнеці. Зазвичай мають коричневу мітку на спинці, яка схожа на скрипку. Люблять жити в темних місцях, в деревині, щілинах каменів, у скелях, а також - ховатися в оселях людей, особливо в підвалах, на горищах, сараях.

Отрута відлюдників є цитоксичною, тобто токсичною для живих клітин, тому може викликати некроз тканини та тромбоз судин.

Цікаво, що місце укусу не проявляється відразу. Тільки через день-два виникають симптоми: ішемія, головний біль, свербіння укусу, набряк. На місці укусу виникає пухирець, який збільшується. Найбільш небезпечними ці павуки є для маленьких дітей. Укус безлюдника може призвести до блювання, гарячки, болі в суглобах та навіть до ниркової недостатності. Тому при підозрі на укус павука-відлюдника краще за все одразу звернутися до лікарні.

Український тарантул

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 5

Раніше цей великий павука був типовим мешканцем південних регіонів країни, та через потепління на сьогодні зустрічається практично в кожному регіоні.

Саме тарантул південноруський – найбільший павук в Україні, та один з найбільших в Європі. Розмір тіла до 4 см, з ногами до 7 см. Тіло тарантула вкрите сірими, білими та чорними волосками різної довжини, хеліцери – чорні, яскраво-жовті або помаранчеві.

Самиця тарантула живе в норах глибиною до 60 см. Ловильної сітки не будує, але реагує на рух здобичі, яка підходить до краю нірки, тоді тарантул вистрибує з нірки та кусає. Вночі від укриття далеко не відходить та найчастіше полює на жуків та прямокрилих. Часто українці можуть зустріти цього павука в полях, під час прибирання врожаю, на пасовищі, узбіччі дороги.

Укус тарантула болісний, схожий на укус шершня чи оси, після якого на шкірі залишаються дві плямки від щелеп. Викликає набряк, сонливість, відчуття свербіння, висип навколо укусу. В разі алергічної реакції на укус – нудота, блювання, запаморочення, задишка.

Найотруйніший павук України

Найотруйніший павук – каракурт. Його отрута по вбивчій силі в 15 разів перевищує отруту гримучої змії.

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 6

Зазвичай, павук чорна вдова в Україні, а саме так називають каракуртів, маленького розміру, всього до 20 мм в довжину. Забарвлення – вугільно-чорне. Плетуть павутиння біля землі, щоб в разі небезпеки можна було швидко сховатися в нірку в землі. Ведуть нічний спосіб життя та оселяються подалі від людського житла. Втім зустріти цього небезпечного павука в Україні можна на відпочинку в приморських регіонах чи під час туристичного походу в гори.

Укус каракурта – дуже токсичний. Викликає задуху, судоми, блювоту. Симптоми зберігаються до двох діб. Особливо небезпечний для дітей та людей з хронічними хворобами серця, дихальної системи, нирок та печінки.

Медики радять, якщо вас вкусив павук-каракурт – терміново зверніться до лікарні, адже отрута каракурта може викликати набряк Квінке.

Укуси павуків в Україні 

За даними Міністерства охорони здоров’я України, з початку року через укуси павуків до медиків звернулись 13 українців, тільки шестеро з них потребували стаціонарного лікування. Летальних випадків – не зафіксовано.

Як виглядає укус павука?

  • Помітили набряк та відчуваєте біль;
  • На шкірі є одна або дві точки;
  • Відчуваєте нудоту, головокружіння, симптоми отруєння;
  • Помітили прояви алергічної реакції на шкірі.

Що робити, якщо вкусив павук?

  • Головне – не панікуйте;
  • Промийте місце укусу водою з милом;
  • Випийте антигістамінний та протизапальний препарати;
  • Не забувайте часто пити чисту воду;
  • Зверніться до медичної установи.

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 7

Як уникнути зустрічі з павуками?

Не чіпайте гнізда павуків та самих членистоногих руками чи сторонніми предметами.

Перед тим, як проводити сільськогосподарські роботи перевіряйте місця, де можуть ховатися павуки.

На території приватного домогосподарства завжди прибирайте сухе сіно та інші матеріали у відповідні місця для зберігання.

Хатні павуки України бояться яскравих ароматів. Якщо вдома дошкуляють павуки, спробуйте розвести декілька крапель ефірної олії апельсину, лимону чи лаванди з водою у пляшечці з пульверизатором та обробіть розчином підвіконня, відкоси дверей, плінтуса. Зазвичай, павуки, які живуть в будинку, люблять сплітати павутиння біля вікон та дверей, щоб легше полювати на комах, що літають. Тому прибираючи в будинку, враховуйте це.

Підтримуйте чистоту вдома: ретельно прибирайте по кутках, як на підлозі так і на стелі, прибирайте пил за меблями, щоб не дати можливості павукам сховатися.

Які отруйні павуки є в Україні та що робити, коли вкусив павук - фото 8

Цікаві факти про павуків

  1. За один раз павучиха може народити 200 000 павучат;
  2. Павуки добре стрибають та здатні у стрибку подолати відстань довшу  за його власне тіло в 50-75 разів;
  3. Самці павуків протягом життя можуть міняти свою орієнтацію;
  4. Голодний тарантул може прожити 2,5 роки без їжі;
  5. Укус самого ядовитого павука може убити людину протягом години. Це сіднейський лійкопавутинний павук.
  6. До речі, павуки досить корисні, адже знищують інших комах, які можуть залітати або заповзати в будинок, тому не поспішайте вбивати їх.