Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

14 черв. 2024 15:06

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

566

0

Як здати на права: зміни і порядок отримання посвідчення водія

Як здати на права: зміни і порядок отримання посвідчення водія

Перше отримання посвідчення водія: 670 гривень доведеться заплатити за два іспити, ще 572 гривні – за бланкову продукцію (станом на червень 2024).


Як здати на права: зміни і порядок отримання посвідчення водія

Порядок отримання посвідчення водія визначається законодавством України. Отримати водійське посвідчення вперше можна лише у сервісних центрах МВС. Нові правила здачі на права запрацювали у листопаді 2023-го. Вони внесли зміни у те, на скільки років видаються права, а також дозволили вчити теорію вдома (не лише в автошколі).

Україна.info розповідає, як здати на права з першого разу (звичайно, при умові старанного навчання).

З якого віку можна отримати права?

  • Чи можна здавати на права в 16 років? У 16 років можна скласти іспит і отримати посвідчення водія для категорій А, А1 (мотоцикли і мопеди).
  • З 18 років можна здати екзамен з водіння для категорій В, В1, С, С1 (квадроцикли, вантажівки, легкові автомобілі).
  • З 19 років для водія стають доступними категорії BE, C1E, СЕ (проте є певні вимоги).
  • З 21 року водій може здати іспити для відкриття категорій D1, D, D1E, DE, Т.

Тому відповідь на питання, зі скількох років можна здати на права, залежить від типу транспортного засобу, на якому ви плануєте їздити.

Однак навчатися в автошколі можна із 14 років (для водіїв мотоциклів чи мопедів). Із 16 років – для водіння автомобіля.

Як здати на права: зміни і порядок отримання посвідчення водія

Щоб здати на права у військовий час, потрібно бути морально готовим до повітряних тривог, що можуть переривати навчальний чи екзаменаційний процес.

Як отримати права в Україні

Навчання для отримання водійського посвідчення складається із двох блоків – теоретичного і практичного. Раніше їх опанування відбувалося паралельно. Тепер же – учень зможе приступити до практики тільки після того, як успішно складе теоретичний іспит у сервісному центрі. Зміну запровадили для покращення рівня безпеки на дорогах.

Чи можна здати на права без автошколи? Однозначно, ні. Але здати теоретичний іспит, не відвідуючи лекції в автошколі, – реально. Для цього потрібно купити книгу із правилами дорожнього руху. Видання бувають різні – з ілюстраціями та без, тоненькі та із розгорнутими поясненнями. Текст варто не просто прочитати, а й зрозуміти. Дивіться відео із відкритих джерел в інтернеті, де описують різні ситуації на дорозі.

Наприклад, на YouTube можна користуватися матеріалами Green Way, «Час», «Світлофор».

Також у вільному доступі тести теоретичного іспиту. Їх можна завантажити на сайті сервісного центру або скористатися онлайн-додатками. Єдиний мінус таких застосунків – вони безкоштовні лише частково.

Перед тим, як отримати права, потрібно здати теорію. Вона складається із 20 завдань, на виконання яких передбачено 20 хвилин. Максимальна кількість допустимих помилок – 2. До іспиту входить 10 питань про правила дорожнього руху, 4 – з основ безпеки руху, 4 – про будову та експлуатацію транспортного засобу та 2 питання щодо надання першої медичної допомоги.

Вчити теорію самостійно чи під час лекцій у автошколі – індивідуальний вибір кожного. Все залежить від самоорганізованості та мотивації.

Як потрапити на іспит з теорії?

Складати теоретичну частину можна у будь-якому сервісному центрі МВС. Для цього потрібно отримати талон. Його видають у терміналах сервісних центрів. Простіший варіант – зробити все онлайн.

Перед складанням екзамену потрібно оплатити послугу у сервісному центрі. У 2024 році він коштує 250 гривень, окремо – за бланк.

Як здати на права: зміни і порядок отримання посвідчення водія - фото 2

Що взяти на іспит?

  • Паспорт
  • Індивідуальний податковий номер (ІПН)
  • Довідку ВПО (якщо вам надано такий статус)
  • Медична довідка 083-о, що засвідчує вашу придатність до керування
  • Квитанцію про оплату послуги у сервісному центрі
  • Бувають випадки, коли потрібні й інші документи (тут їх перелік).

Теоретичний іспит можна здавати необмежену кількість разів, однак не частіше, ніж раз у 10 днів.



Як проходить екзамен з водіння

Після того, як ви успішно здали теоретичну частину навчання, можна приступати до практики. До речі, результат теоретичного екзамену вважається дійсним протягом року.

Якщо правила можна вчити самостійно, то перед тим, як скласти практичний іспит з водіння, обов’язково навчатися у ліцензованій автошколі. Якщо опановували лекції ПДР в одному закладі, то для практики можете обрати інший або залишитися там же. Це не грає ролі.

Механіка чи автомат?

У 2021 році запрацювало нововведення, згідно якого у водійських посвідченнях стоїть позначка «Автомат». Якщо ви складали екзамен на транспортному засобі із автоматичною коробкою передач, то не маєте право керувати машиною з механічною коробкою передач.

Вчитися на автоматі легше, ніж на механіці, однак автоінструктори радять все ж надавати перевагу другому варіанту. Перший підійде, якщо ви на 100% впевнені, що ніколи не водитиме автомобіль на механіці. У житті можуть виникнути різні ситуації, краще – перестрахуватися.

Автошкола та інструктор

Що потрібно, щоб здати на права? Інструктор відіграє одну з головних ролей у процесі навчання водіння. Від нього залежить, як швидко вам вдасться опанувати транспортний засіб та чи зможете скласти практичний іспит з першого разу.

Як вибрати інструктора?

  • Варто звертати увагу не на репутацію автошколи, а на відгуки про інструктора, з яким ви плануєте навчатися.
  • Під час пошуків хорошого інструктора скористайтеся порадами друзів та знайомих.
  • Звертайте увагу, куди потрібно буде їхати на заняття. Чи готові ви, скажімо, проїхати через все місто до обраного інструктора?
  • Оберіть кілька кандидатур і зважте всі «за» та «проти».
  • Запитайте інструктора, чи надає він свій автомобіль для складання практичного іспиту у сервісному центрі. Як правило, значно легше здати екзамен на же знайомій машині.
  • Можна скористатися послугою пробних занять з кількома інструкторами для того, щоб зрозуміти чи підходите ви один одному.

Процедура отримання водійського посвідчення передбачає навчання на автодромі. Експерти кажуть, якщо інструктор з першого заняття відправляє вас у місто, шукайте іншого фахівця. Адже ви маєте познайомитися із будовою автомобіля і, як мінімум, навчитися правильно користуватися педалями на автодромі.

Хоча корупція поступово відходить із сервісний центрів, ще з перших занять ви маєте дати знати своєму інструктору, що хочете скласти екзамен самостійно.

Згідно закону, автошколи повинні надати 40 годин практичних занять до того, як проходить практичний іспит з водіння. Тому варто уважно читати договір, адже там може зазначатися і 15, і 20 годин, а це – порушення законодавства.

Практичний іспит з водіння

Коли навчання завершиться, постане питання, як здати практичний іспит з водіння в автошколі. Учень може сприймати його як репетицію перед контролем у сервісному центрі. Якщо ви не склали його або відчуваєте, що не готові, не страшно – візьміть ще занять і спробуйте згодом. Адже від ваших вмінь та впевненості на дорозі залежатиме безпека.

Для того, щоб здати на права у військовий час, потрібно лише виконати виїзд у місто (наразі скасовані вправи на автодромі). Екзамен буде вважатиме не складеним, якщо під час руху ви створили аварійну ситуацію або допустили втручання інструктора.

На сайті сервісного центру можна знайти маршрути для перевірки навичок керування транспортними засобами. Буде добре, якщо перед екзаменом ви хоча б двічі проїдетеся маршрутом.

Записатися на практичний іспит можна так само, як на теоретичний: онлайн або через термінал у приміщенні сервісного центру.

Як здати на права: зміни і порядок отримання посвідчення водія - фото 3

Водійські права дійсні в Україні протягом 30 років. А перше посвідчення водія – протягом двох років з моменту видачі. Якщо за два роки ви мали не більше двох адміністративних порушень, то обміняти посвідчення на нове можна без складання іспиту. Якщо порушень було більше, то доведеться ще раз складати як теорію, так і практику у сервісному центрі МВС.